Hárommilliárdos művészeti magánalapítvány

2003.09.30. 16:40
Az eddigi legnagyobb értékű művészeti alapítványt hárommilliárd forint készpénzzel hozta létre Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. tulajdonosa.
Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. tulajdonosa, a magánvagyonából hárommilliárd forint készpénzzel megalapította a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt, amit kedden sajtótájékoztatón jelentett be.

Az eddig nyilvánosságot kapott alapítványok közül ez a legnagyobb értékű, magánszemély által alapított művészeti alapítvány. A tervek szerint XXI. századi képzőművészeti gyűjteményt hoznak létre a tőke hozamából.

Az alapítvány működteti majd azt az 1820-ban épített 2500 négyzetméteres budapesti palotát, amelyben a kiállítótermek színház- és koncerttermekké alakíthatók. Ezt a jövő év április 20. után nyitják meg. Az épületben kávéház és étterem is működik, amelynek profitja az alapítvány forrásait növeli.

Az alapító szándékai szerint a gazdasági, a művészeti és a tudományos élet, a "pozitívan gondolkodó szellemiség alkotóháza" lesz. Az épület egyébként nem az alapítvány, hanem az alapító tulajdona. Kovács Gábor számításai szerint évente 2-300 millió forint készpénz áll majd rendelkezésre az alapítványi célok megvalósítására.