Vakondra ideggázzal

2002.11.06. 16:50
Ismerek egy embert, aki teljes komolysággal azt javasolta, hogy ha csíkhallal (Misgurnus fossilis) akarnék harcsát fogni, akkor markoljak meg egy vastagabb horgolótűt, nyomjam le a Misgurnus torkán, majd hirtelen mozdulattal fordítsam ki a csalihalat, mert úgy "fogósabb".

Egy másik ismerős nagynyomású ideggázzal irtatta ki a vakondokat balatoni hobbitelkéről.

Egyik rokonom műanyag fültisztító pálcákból összeállította Kudlik Júlia kétszeres életnagyságú arcmását.

Ők mind a hárman elbújhatnak azonban az Újbeszél című kötet szerzője mellett.

Megdöbbentő tény, de Doktor Kende, a politikai revolverirodalom kandidátusa> a jelek szerint iskolát alapított. A mozgalom filozófiája megragadóan egyszerű: sajtoljunk ki minél több pénzt Orbán Viktor fikázásából. Ebből a szempontból az Újbeszél sikerületlen vállalkozásnak tetszik, mert ezt egy amfetaminszármazékokba forgatott Kornis Mihály-rajongó sem lenne képes végigolvasni. A kötetben ugyanis Orbán Viktor április 9-dike és szeptember 17-dike között elmondott beszédei sorakoznak úgy, hogy a szerző minden egyes bekezdést kommentárokkal látott el.
Elszántságunk és életkedvünk utolsó cseppjei akkor párologtak el, amikor kiderült, hogy az alkotó - aki Kendéhez hasonlóan a kiadó tulajdonosa is - nem azonos a magyar futballválogatott kapusával.

Sintoista szemétkedés

A szerző egy pillanatig sem titkolja, hogy mire megy ki itt a játék. Japános tömörséggel képes megadni a kötet alaphangulatát már a mottóval. Előttünk ismeretlen okból nem azt írta ki, hogy "hiába ugrálsz nyakkendőben, akkor is csak egy suttyó vidéki vagy, szemét fideszes, az apád ráadásul bányász", hanem azt, hogy "Ha három diplomám van, értelmiségi vagyok? Igen. Ha az első a nagyapádé, a második az apádé...", ami még rosszabbul hangzik.

Nem néz, nem olvas, miért ír?

Az előszóból további terhelő adatokat tudunk meg a szerzőről. Büszkén közli, hogy nem néz tévét és újságot sem olvas, és 1994 óta egyetlen Orbán-beszédet nem hallgatott vagy olvasott. (Felmerül persze a kérdés, hogy előtte miért tett volna ilyent.) Király Gábor az "ország dolgairól" tapasztalataiból, baráti beszélgetésekből - a későbbiek fényében arra tippelünk, hogy kizárólag Kéri Lászlóval és Mester Ákossal érintkezhet - és internetes fórumokból tájékozódik.

Nyilvánvaló ezek után, hogy K.G. az ideális politikai elemző.

Mari és Jancsi a csúcson

Az előszó - és az egész kötet - annál a passzusnál rakétázik a csúcsra, amelyben Király Gábor az "újbeszél" szó jelentését igyekszik megvilágítani azzal a kis történettel, hogy "ha Mari azt mondja a kempingben egy társaság előtt Jancsinak, hogy 'Verd fel a sátrat!', akkor a többiek értetlenül néznek, hiszen Mariék felvert sátra előtt ülnek. Jancsi viszont pontosan tudja, hogy Mari ezzel egy frenetikus éjszakát ígért neki. Az ő közös nyelvükben ugyanis egy izgalmas hajnal óta ezt jelenti a sátor felverése." Erről egyrészt azt jutott eszünkbe, hogy ha Jancsi tényleg érti, akkor a többiek nem értetlenül néznek, hanem pirulva elfordulnak, másrészt ha Orwell ezt olvasná, kifent cövekkel támadna a szerzőre.

Az élő fába is

A kötet további része közel sem olyan érdekes, mint az előszó. Az oldalak egyik felén fut az aktuális Orbán-beszéd, a léniával leválasztott másik hasábon pedig megtudhatjuk, hogy az adott bekezdést vagy mondatot Király Gábor "újbeszél"-nek vagy "értelmetlen"-nek, sőt "pletyká"-nak minősíti és törölné a szövegből, esetleg hazugságot orront, ezért a "pamparamm - törölve" fordulattal radírozna. A szerző némely passzust "magyar fordításban" vagy "műfordításban" újraalkot, nagynéha viszont az "értelmes - megtartva" fordulattal gyakorol kegyet.

Szarba verné

A Király-féle politológiai-nyelvi elemzés színvonalának érzékeltetéséhez véletlenszerűen felütöttük a könyvet a 90-dik oldalon, a volt miniszterelnök június 16-dikai polgári körös beszédének tárgyalásánál. Orbán szövege: "Ők is tudják, mi is tudjuk. Egy egyforintos érme is el tudja takarni szemünk elől a világegyetem legfényesebb csillagát, ha elég közel tartjuk a szemünkhöz." Király Gábor kommentárja: "Nagy felismerés. Ilyet én is ki tudok találni: Minél többször esünk pofára, annál valószínűbb, hogy szarba verjük az orrunkat. Nullinfó - törölve. "

A vezető politikusok beszédeit lehet elemezni, ha valakit éppen ilyesmi érdekel, hiszen van olyan szubkultúra is, amelynek tagjai felnőtt ember létükre indián jelmezben skalpolják egymást a Bakonyban, mégsem szól rájuk senki. Ebben a formában azonban értelmesebb elfoglaltságnak tűnik Antal Imre egészalakos szobrának megformázása purhabból. Annak az olvasónak viszont, aki megdönthetetlen bizonyítékkal szolgál arról, hogy az első betűtől az utolsóig elolvasta Király Gábor dadaista alkotását, ezennel felajánljuk egy Medgyessy Péter-beszéd eredeti kéziratát.

Király Gábor:
Újbeszél
Orbán beszédeinek margójára
Bolt Informatikai Kft.
2002

1380 forint