Átadták a Szép Magyar Könyv verseny díjait

2001.06.07. 23:07
A 72. Ünnepi Könyvhét nyitónapján adták át a Szép magyar könyv 2000 pályázat elismeréseit és a különdíjakat csütörtökön Budapesten, a Károlyi Palota Kulturális Központban.
Mádl Ferenc köztársasági elnök különdíját a Nagy Képes Millenniumi Hadtörténet című, az Aquila és a Rubicon kiadó gondozásában napvilágot látott kötet kapta.

Orbán Viktor miniszterelnök különdíját a Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2000 (IQ Press Lapkiadó) könyv nyerte el.

Demszky Gábor főpolgármester elismerését, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozta A márciusi ifjak nemzedéke című kiadvány érdemelte ki.

Az Antall József-emlékdíjat a Lukács evangéliuma hat magyar nyelvű fordításban, a Szent István Társulat és a Magyar Bibliatársulat kiadásában megjelent könyv kapta.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram különdíjában Esterházy Péter Harmonia Caelestis című, a Magvető Kiadó gondozásában napvilágot könyv részesült.

A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány jutalmát, a Drótmesék a Matáv telefonos meseszolgálatának archívumából (Szabad Tér Kiadó) kötet érdemelte ki.

A Tamás László tipográfusról elnevezett emlékdíjban a Krúdy's Chronicles (Krúdy krónikák) című kiadvány borítótervezésért Kiss István részesült. A könyvet a CEU Press adta ki.

Támogatók által felajánlott különdíjat kapott a Fák és cserjék című (Műszaki Könyvkiadó); az Írók, költők, gondolkodók sorozata (Magyar Könyvklub), valamint a Magyarország természeti kincsei (Officina, 96 Kiadó) című könyv.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hat alkotói különdíjat ítélt oda. Könyvillusztrációért részesült az elismerésben Rékassy Eszter, Takács Ildikó, illetve a Szolnoki Metszőkör.

Könyvborítóért és könyvtervezői teljesítményéért kapott díjat Hübner Teodóra, Koronczi Endre, valamint Tóth Yoka Zsolt.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, valamint a Veszprém Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazatai alapján közönségdíjas lett a Helikon Kiadó gondozta Királynék könyve című Estók János kötet.

A főzsűri a gyermekkönyvek kategóriában a Szép magyar könyv 2000 díjat Ludwig Bechstein: Az elvarázsolt királykisasszony című, a General Press Kiadó gondozta kötetnek ítélte oda.

A tankönyvek versenyében a díjjal Kropog Erzsébet - Mándics Dezső - Molnár Katalin szerzők jegyezte Fák és cserjék című könyvet ismerték el.

Az ismeretterjesztő kiadványok sorában díjjal jutalmazták a Fénnyel írott történelem (Helikon Kiadó), valamint Schiffer Miklós: Stílusról férfiaknak (Officina '96 Kiadó) című könyvet.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában díjat kapott a Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2000, A márciusi ifjak nemzedéke, valamint a Borda Antikvárium A Nyugat Kiadó története című könyv.

A szépirodalmi könyvek versenyében a díjat Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye kapta.

A művészeti könyvek és albumok kategóriában Bánfalvi András: Ékszerdoboz című munkája lett az egyik díjazott, amely szerzői kiadásban jelent meg, valamint E. Csorba Csilla: Magyar fotográfusnők című, az Enciklopédia Kiadó gondozta könyv.

A bibliofil és speciális kiadványok közül a díjat a Lukács evangéliuma hat magyar nyelvű fordításban című kötet kapta.

Átadták a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a minőségi könyvesboltok munkáját elismerő Hermész-díjakat is. A kitüntetettek: a budapesti Libri Könyvpalota; a győri Kisfaludy Könyvesbolt; a siófoki Balaton Könyvesbolt; a soproni Berzsenyi Könyvesbolt és a budapesti Kódex Könyváruház. Az ünnepségen kiosztották a Bolyai János Alapítvány elismeréseit is.