Körbenyalakodás a körúton

2006.07.06. 14:37
Mostanában erőre kapott a "hozzuk közelebb a kortárs képzőművészetet az utca emberéhez" irányzat Budapesten. Pénteken jöttek a tehenek, kedden az Urban Potentials dunai hullámszámlálója és mobilszínpada, csütörtökön pedig egy Teréz körúti kirakatsor változott ideiglenes fotókiállítássá. A megszűnt Keravill boltban a Fővárosi Önkormányzat állított emléket Gink Károly fotóművésznek.

A Fővárosi Önkormányzat és különösen annak szocialista főpolgármester-helyettese - a kiállítás címe szerint - arccal fordul az utca felé.

"Felgyorsult életünk"

A felé az utca felé, ahol "egykor hagyomány volt korzózni, kirakatokat nézve sétálgatni. Ma ezt nem csak felgyorsult életünk teszi lehetetlenné; az utcákat bezárt boltok üresen álló, piszkos és teleragasztgatott kirakatai csúfítják el". És tegyük hozzá, a szétgraffitizett falak, amitől elsőre nem is találjuk meg a kulturális esemény helyszínét.


Kattintson a galériához!

A Teréz körút 2-4. alatti ház homlokzatára - mint megtudjuk - a főváros nincs hatással, az a ház tulajdona, így Gink Károly (1922-2002) fekete-fehér budapesti retrofotóit szépen keretezi a hétköznapi városi művészet.

Schiffer János azért így is büszke. Az egyelőre üres és felújítás alatt álló üzlethelyiségben ősszel a Budapesti Turisztikai Kht. nyit információs központot, és remény van rá, hogy azután is kortárs fotósok alkotásai váltogassák egymást a portálokban.

Csupa nagy betűvel

De nemcsak Schiffer János büszke, hanem az egész magyar fotós szakma. Korniss Péter fotóművész és a három legnagyobb fotós szervezet ugyanis úgy döntött, hogy díjat hoznak létre a magyar fotográfia támogatójának és ezt a Fővárosi Önkormányzati sajtótájékoztatót használják ki arra, hogy átadják ezt a rangos kitüntetést az arra legérdemesebbnek.

A program nem hivatalos részében így megtudhatunk egy-két belterjes történetet arról, hogy Schiffer János hányszor és hogyan mondta azt különböző magyar fotósoknak, hogy "persze, elintézzük", "küldd be hozzám, megnézem", stb. Valamint azt is, hogy a főváros kulturális életéért felelős főpolgármester-helyettes szokott fotókiállításokra járni, csak úgy magától.


fotó: Huszti István

Schiffer úr támogató, csupa nagy betűvel - mondja Korniss és át is nyújta az erről szóló oklevelet, valamint Klösz György fotóművésznek az 1800-as évek budapesti városházájáról készített fotóját.

Miután alaposan körbenyalakodta egymást a szakma és a támogató, lelépünk, hogy aztán nem sokkal később meglássuk, hogyan is használja a lakosság az ideiglenes kiállítást: Bródy János és Koncz Zsuzsa fotója alá, a padkára menekül a tűző nap elől, gyönyörű példájaként az ember és a kultúra szimbiózisának.

UP a városban, művészet a kirakatokban
Június végén az V. kerületi polgármester hirdette meg először a kirakatforradalmat. Három hónapra, 22 belvárosi kirakatba árnyképes mesék, természetfotók, divattervek és a régi Budapestet bemutató fényképek kerülnek.
Július 4-én az Urban Potentials (UP) nemzetközi kezdeményezés keretében indult el öt kulturális projekt Budapesten: Bodó Nagy Sándor hullámszámlálója a Duna-parton /a 2-es villamos Roosevelt téri megállójánál/, szabadtéri mozi a Köztársaság téren, Kerekes Gábor mobil utcai színpada a Városháza parkban, Mécs Miklós sztetoszkóp kirakata a Bajcsy-Zsilinszky úton és a the Randomroutines tűzfala a Rózsa utcában.