Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Meghalt Efrájim Kishon

2005.01.30. 01:15
Svájcban szívinfarktus végzett a Magyarországon született Efrájim Kishonnal. A huszonöt éves koráig Kishont Ferencként Magyarországon élt író, humorista, újságíró 81 éves volt. 2003-ban megkapta Izrael legmagasabb állami kitüntetését.
Életének 81. évében vasárnapra virradóra Svájcban elhunyt Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író, közölte az izraeli rádió. A halál oka szívinfarktus volt. A Hárec című izraeli lap úgy tudja, hogy a koporsóját vasárnap szállítják Izraelbe és Tel Avivban temetik el.

Megszökött a munkaszolgálatból

Efrájim Kishon Budapesten látta meg a napvilágot 1924. augusztus 23-án. Eredeti neve Hoffmann, apja bankigazgató volt. Az érettségi után egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. A háború alatt munkaszolgálatra hurcolták. "Elkövettek egy hibát és életben hagytak egy humoristát" - idézi a Hárec című lap egyik mondását.

A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, s néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult el. Itthon bujkált, illegális okiratokat, pecséteket hamisított. A második világháború után a Ludas Matyi és a Szabad Száj munkatársa, 1949-ben Ausztriából vándorol ki Izraelbe.

Negyvenmillió példány

Egy kibucban mezőgazdasági munkásként dolgozott, majd az Új Kelet munkatársa. Humoreszkeket, szatírákat, karcolatokat, színpadi jeleneteket írt. 1952-ben állandó rovatot kapott a Mááriv című napilapban. 1957-ben alapította meg a Zöldhagyma Kabarét Tel-Avivban.

1964 és 1974 között Hollywoodban filmeket rendezett. Regényei és humoreszkjei több világnyelven megjelentek. Ivrit nyelven kiadott írásai az izraeli irodalom jellegzetes képviselőjévé avatják. A sajátos pesti zsidó humor hagyományait folytatja. Munkáiért többek között a Sokolov- (1958), az Arany Glóbusz- (1964) és a Herzl-díjat (1970) kapta. Két évvel ezelőtt a legmagasabb izraeli kitüntetésben, az Izrael-díjban részesült. Harminchét nyelvre lefordított könyvei negyvenmillió példányban keltek el.

Kishonnak három gyermeke és öt unokája volt.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!