Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hogyan legyél apa, ha jót akarsz magadnak?

2003.07.30. 08:51
Valószínűtlen, hogy pusztán a könyv elolvasásától bárki akárcsak a közelébe jusson annak az állapotnak, ahonnan a szerző nézi az apaságot, érdemes azonban minél többet elsajátítani a történeteiből áradó könnyedségből.
Szily László, szeretett rovatvezetőm, mint egy gyenge pillanatában egyszer maga is elismerte, bizony a mennyországot is legszívesebben úgy képzeli, hogy vidáman sétálgat majd a lelkek között, és leckét ad nekik ironizáló, szarkasztikus társalgási stílusból.

Ezt a tudományát Szily persze írásban is a világ tetszőleges tárgyán könnyedén tudja gyakorolni, így az apaság is szórakoztató dolog lehet, talán a "legvidámabb a bajuszkötő feltalálása óta", ha - módszerének megfelelően - kellően váratlan hasonlatokkal és meredek asszociációkkal írja le.

Bár üdítő a Kitolás konvencionálisabb apai érzületektől némiképp távolabb eső hangvétele és látásmódja, nekem valami mégis azt súgja, nem igazán gyermekének születése az a tárgy, ahol teljes pompájában ki tudja bontakoztatni kíméletlen képességeit. Az igazi formáját most inkább a rajzaiban hozza.

(De ne tévesszük szem elől e stiláris és attitűdbeli megtorpanás lételméleti jelentőségét! Ismereteim szerint ugyanis jelenleg ez az egyetlen bizonyíték arra, hogy a permanens ironizálásban létező szerzőnek - horribile dictu - valójában van lelke.)

A Kitolás persze nem igazítja el a leendő apákat, hogyan boldoguljanak majd az ufonautával, aki leereszkedik háztartásukban, inkább csak felkészíti őket, hogyan érdemes viselniük a rájuk váró megpróbáltatásokat, ha jót akarnak maguknak.

Nem hiszem, hogy pusztán a könyv elolvasásától bárki akárcsak a közelébe juthatna annak az állapotnak, ahonnan ő nézi vagy láttatja a dolgokat, de az apaság tárgyában szerzett saját tapasztalataim azt mondatják velem, érdemes megtanulni valamit abból a könnyedségből, mely színtisztán szórakoztatni kívánó, minden nagyotmondást nélkülöző történeteiből sugárzik.

Senki nem várhatja a recenzortól, hogy nagy nyilvánosság előtt hosszasan élveboncolja rovatvezetőjét, befejezésül csak annyit említenék meg, szerintem a történetmesélést nem tudta teljesen összehozni a valamilyen okból felvállalt kalauz-koncepcióval, vagy legalábbis néha - bánatomra - engedett a kísértésnek, hogy élményeit a tőle megszokott sztorik helyett olyan szerkezetekbe gyömöszölje, amilyenekkel a "tudni hogyan" jellegű útmutatókban találkozunk.

Kitolás
Kalauz leendő apáknak
Konkrét könyvek
1780 Ft

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.