Harmincmillárdért kelt el a Klimt-festmény

2006.06.20. 11:17
135 millió dollárt, minden idők legnagyobb összegét fizette Gustav Klimt egy festményéért Ronald Lauder milliárdos. Az eddigi csúcstartó egy Picasso volt.

Rekordáron, 135 millió dollárért kelt el árverésen Gustav Klimt osztrák festő egy képe. A festményt a milliárdos Ronald Lauder, a kozmetikumbirodalom alapítójának, Estée Laudernek a fia vásárolta meg. A csaknem harmincmilliárd forintnak megfelelő összeg a legtöbb, amit valaha is kifizettek egy festményért. Az eddigi csúcstartó Picasso Pipázó fiúja volt, amit 10,1 millió dollárért vettek meg a Sotheby's aukciós ház egy 2004-es árverésén.

Klimt most elárverezett festménye 1907-ben készült, és Adele Bloch-Bauert, egy bécsi zsidó cukorgyáros feleségét ábrázolja, a festő munkásságának - valamint a bécsi szecessziónak - az egyik csúcsaként tartják számon. Az ismert képen a fekete hajú Adele Bloch Bauer arany háttér előtt ül, jellegzetes szecessziós mintázatú arany ruhában. Ronald Lauder a képet manhattani galériájában, a kizárólag német és osztrák műalkotásokat bemutató Neue Galerie-ben állítja ki.

A képet négy másikkal együtt (Adele Bloch-Bauer egy másik portréja, Az almafa, Bükkfaerdő, Házak az atterseei Unterachban) idén januárban szolgáltatta vissza az osztrák állam Maria Altman 89 éves amerikai állampolgárnak, az öt jogos örökös képviselőjének. Adele Bloch Bauer a képekről végrendeletében úgy intézkedett, hogy azok férje halála után kerüljenek osztrák múzeumokba. Bloch Bauer azonban a nácik elől Svájcba menekült, a festményeket pedig hatalmora jutásuk után "kisajátították" a nácik. Az iparos végrendeletében feleségétől eltérően a családjára hagyta a Klimt képeket. Az alkotásokért az örökösök 1999-ben indítottak pert, amely idén januárban zárult le.

A maradék négy képért hatalmas harc kezdődhet, szakértők szerint 100-150 millió dollárt érhetnek összesen, ráadásul az örökösök azt nyilatkozták, hogy nem szeretnék megtartani őket. A bíróság döntése után hajlandóak lettek volna eladni a képeket az osztrák államnak 300 millió dollárért, de a kulturális miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy bár szeretnék megszerezni a képeket, az állami költségvetésből lehetetlen kigazdálkodni az öt festmény ellenértékét.