Alternatív zenészek menni Oroszország

2004.04.05. 14:24
Fesztivállá nőtte ki magát a magyar kulturális évad oroszországi bemelegítője. Az oroszok rajonganak a magyar alternatív zenéért.
Több napos fesztivál tervébe torkollott a 2005-ös orosz kulturális évad előkészítése. Hollandia és Anglia után ugyanis Oroszországban lesz a magyar kultúrát bemutató eseménysorozat következő állomása, amelynek előkészítő eseményeként március végén néhány magyar együttes lépett fel Moszkvában.

A háromnapos előfesztivál sikerén felbuzdulva a szervezők egy orosz-magyar zenei fesztivál tervezésébe is belefogtak, mondta az egyik szervező, az A38 egyik tulajdonosa, Bognár Attila. A Kontakt fesztivál néven szerveződő esemény a tervek szerint párhuzamosan zajlana Moszkvában és Budapesten.

Orosz-magyar dzsem

A Moszkvai Magyar Intézet vezetője, Kis Ilona által szervezett háromnapos előfesztivált Moszkva egyik népszerű alternatív szórakozóhelyén, a Dómban tartották. Bognár elmondta, hogy a közönség olyan pozitívan fogadta a fellépő zenekarokat, a Kenderesi triót, a Grencsó kollektívát, a Kampec Dolorest és a Pop Ivant, hogy kinn tartózkodásuk alatt moszkvai klubokban is szerveztek számukra fellépéseket.

A Kontakt fesztivál ötletéhez az utolsó lökést azok az improvizációra alapuló előadások adták, ahol együtt zenélt például Maral Jaksijeva kazah zongorista és Grencsó István.

A zenei programokkal párhuzamosan az előfesztiválon Mészáros Péter, a Buharovok és Miklauzic Bence rövidfilmjeit, továbbá Fekete András fotókiállítását láthatta a közönség.

Bognár Attila szerint a Moszkvára jellemző, és a 90-es évek Budapestjét idéző kulturális pezsgés jó alap egy közös fesztivál szervezésére. A tervek szerint Oroszországban lépne fel a Másfél és az Anima Sound System, míg itthon orosz együtteseket láthatna a közönség. Bognár Attila elmondta, szóba került az is, hogy élő, internetes kapcsolattal kötnék össze a két helyszínt.