Előd
5 °C
12 °C

Alternatív zenészek menni Oroszország

2004.04.05. 14:24
Fesztivállá nőtte ki magát a magyar kulturális évad oroszországi bemelegítője. Az oroszok rajonganak a magyar alternatív zenéért.
Több napos fesztivál tervébe torkollott a 2005-ös orosz kulturális évad előkészítése. Hollandia és Anglia után ugyanis Oroszországban lesz a magyar kultúrát bemutató eseménysorozat következő állomása, amelynek előkészítő eseményeként március végén néhány magyar együttes lépett fel Moszkvában.

A háromnapos előfesztivál sikerén felbuzdulva a szervezők egy orosz-magyar zenei fesztivál tervezésébe is belefogtak, mondta az egyik szervező, az A38 egyik tulajdonosa, Bognár Attila. A Kontakt fesztivál néven szerveződő esemény a tervek szerint párhuzamosan zajlana Moszkvában és Budapesten.

Orosz-magyar dzsem

A Moszkvai Magyar Intézet vezetője, Kis Ilona által szervezett háromnapos előfesztivált Moszkva egyik népszerű alternatív szórakozóhelyén, a Dómban tartották. Bognár elmondta, hogy a közönség olyan pozitívan fogadta a fellépő zenekarokat, a Kenderesi triót, a Grencsó kollektívát, a Kampec Dolorest és a Pop Ivant, hogy kinn tartózkodásuk alatt moszkvai klubokban is szerveztek számukra fellépéseket.

A Kontakt fesztivál ötletéhez az utolsó lökést azok az improvizációra alapuló előadások adták, ahol együtt zenélt például Maral Jaksijeva kazah zongorista és Grencsó István.

A zenei programokkal párhuzamosan az előfesztiválon Mészáros Péter, a Buharovok és Miklauzic Bence rövidfilmjeit, továbbá Fekete András fotókiállítását láthatta a közönség.

Bognár Attila szerint a Moszkvára jellemző, és a 90-es évek Budapestjét idéző kulturális pezsgés jó alap egy közös fesztivál szervezésére. A tervek szerint Oroszországban lépne fel a Másfél és az Anima Sound System, míg itthon orosz együtteseket láthatna a közönség. Bognár Attila elmondta, szóba került az is, hogy élő, internetes kapcsolattal kötnék össze a két helyszínt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!