Nemzetközi Könyvfesztivál Lawrence Norfolk-kal és Olaszországgal

2002.04.03. 14:28
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége idén Lawrence Norfolk angol író, az országok közül pedig Olaszország lesz.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szervezésében immár kilencedik alkalommal megrendezett program április 18-án kezdődik és három napon át tart a Budapest Kongresszusi Központban.

A könyvmustra hagyományai szerint az események sorát a díszvendég íróval folytatott pódiumbeszélgetés nyitja meg. Az 1963-ban született Lawrence Norfolknak eddig két kötete látott napvilágot Magyarországon. A több kritikus által az angol Umberto Eco-ként emlegetett szerző Lempriére-lexikon című kötetét az Európa Könyvkiadó jelentette meg 1994-ben. A pápa rinocérosza című regényét az Athenaeum 2000 Kiadó adta közre két évvel ezelőtt. E cég gondozásában a könyvfesztiválra jelenik meg Vadkan képében című regénye.

Olaszorzságnak, a díszvendég országnak szinte minden számottevő könyves cége jelen lesz a budapesti rendezvényen.

17 ország, 60 külföldi-, 250 magyar író

A szervezők tájékoztatása szerint tizenhét ország hatvan alkotóját és könyveiket ismerheti meg a magyar olvasóközönség, s mintegy kétszázötven magyarországi, illetve határon túli magyar íróval, művésszel és tudóssal találkozhatnak a Budapest Kongresszusi Központba látogatók.

A könyves hét végére várnak vendégeket többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Hollandiából, Kolumbiából, Mexikóból, Oroszországból és Svédországból.

National Geographic-könyvek bemutatója

A programok között helyet kapott a Visegrádi kiadók, folyóiratok és szerzők találkozója, a National Geographic könyvek és magazin magyar nyelvű kiadványának bemutatója és az Európai elsőkönyvesek fesztiválja.

A szakmai fórumok sorában szerepel az olvasás éve és a magyar közoktatás című eszmecsere. Az év kiadója, Az év kereskedője, valamint Az év gyermekkönyve díjakat a könyvfesztivál záró napján adják át. A jubiláló alkotók részvételével idén is megrendezik a Születésnapi irodalmi szalont.