Könyvhét - hetvenharmadszor

2002.06.06. 23:34
Íme él könyv e hazán, ez számomra most azt is jelenti, hogy a kultúrhaza, a könyveshaza többé nem cövekelhető körül 93 négyzetkilométeren - mondta Szilágyi István Kolozsvárott élő Kossuth-díjas író a 73. Ünnepi könyvhét megnyitóján, csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett, június 10-ig tartó seregszemlén ezúttal is több száz újdonságot kínálnak a magyarországi és a határon túli könyves műhelyek. Szilágyi István szavai szerint az írók világtól való kívülállása törekvésének nem egyszer megmaradását, megléte folyamatosságát köszönhette nemzeti kultúránk.

Mint hangoztatta, a könyv igazán akkor sodródik veszedelembe, amikor új eszmékkel, szokatlan jövőlátással ajánlja a társadalom figyelmébe magát, amely aztán, ha ezekkel nem tud mit kezdeni, égetéssel cenzúráz.

Az Ünnepi könyvhét hivatalos katalógusában 188 könyv kapott helyet, ebből 47 készült határon túli könyvműhelyben. A Vörösmarty téren 92 pavilonban sorakoznak a kötetek.

A Magyar Rádió irodalmi szerkesztősége másodszor települt ki a Vörösmarty térre. A tervek szerint több min hatvan alkotó lesz vendége a rádiós irodalmi színpadnak. A másik pódiumon a könyvkiadók tartanak bemutatókat. A hétfő kora estig tartó irodalmi, művészeti kavalkádban több szerző dedikálja majd a művét. A Vörösmarty téren kívül ugyancsak a könyveké lesz a főszerep a III. kerületi Fő téren, a VI. kerületi Írók boltjában és a Liszt Ferenc téren, valamint a IX. kerületi Ráday utcában is.

Medgyessy: jó dolognak tartom
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön kilátogatott a budapesti Vörösmarty térre, ahol rövid sétát tett az Ünnepi könyvhétre felállított pavilonok között. A kormányfő az MTI-nek elmondta: hosszú idő óta minden évben eljön erre az eseményre.

- Azt gondolom, ha valaki miniszterelnök lesz, nem kell megváltoztatnia a szokásait. Nekem az a szokásom, hogy eljárok a könyvhétre, és azért jöttem el most is - nyilatkozott a miniszterelnök félórás sétája során. A könyvheti kínálattal kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon jó dolognak tartja, hogy sok könyv jelent meg. - Azt szeretném, hogy az embereknek legyen idejük olvasni és legyen igényük arra, hogy könyveket vegyenek a gyerekeiknek és saját maguknak - mondta Medgyessy Péter.

Arról, hogy a kormánynak milyen tervei vannak a könyvkiadásra vonatkozó nulla százalékos áfa bevezetését illetően, a miniszterelnök nem kívánt szólni. A Püski Kiadó standja előtt álló emberek, köztük olyanok, akik az éppen ott dedikáló Csurka István író, politikus asztalánál várakoztak, hangos pfújolásba kezdtek, amikor Medgyessy Péter elhaladt mellettük.

A 73. Ünnepi könyvhét több szerzője megajándékozta könyve egy dedikált példányával Medgyessy Pétert.