Könyvdiszkont a napsütésben

2006.06.08. 19:59
Megnyílt a 77. Könyvfesztivál, ahol lelkes értelmiségiek keverednek a kicsit eltévedt turistákkal. Csurka István pártállami drámát dedikál, Szabó Magdáért pedig még sorba is állnak.

Az biztos, hogy a könyvbarátok nem tudnak öltözködni, hiszen ennyi félreszabott öltönyt, kordzakót és bokáig érő alterszoknyát rég látott a Vörösmarty tér. Persze a kulturális rendezvényhez képest szokatlanul nagy tömegben vannak csinos nők is, de róluk hamar kiderül, hogy csak turisták. Az azonosítás egy idő után nem túl bonyolult feladat: ha bőr válltáska, vagy batikolt szatyor, akkor könyvbarát, ha szandál és napszemüveg, akkor német turistacsoport.

De persze kit érdekel mindez, amikor végre süt a nap, enyhe enyv és nyomdafesték szag van, és ha felnézünk az égre, úgy tűnik, mintha csak a könyvhét miatt nyíltak volna kicsit szét a fekete esőfelhők.

Volna

Egyébként pár perccel múlt négy óra, de a 77. Ünnepi könyvhét hivatalos megnyitójának már vége is, legfeljebb a téren masírozó tűzoltózenekart nem értesítették még erről. Mi éppen a tömegen hatoltunk keresztül, amikor Parti Nagy Lajos hivatalosan is megnyitottá nyilvánította az eseményt, így a beszéd pontos részleteiről csak kicsit később, a Magyar Távirati Iroda tudósításából értesültünk.

"Mint Parti Nagy Lajos az országos rendezvény központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren elmondta: "A gyermekek kezében van a jövő gyenge ága, mit az önző jelen fűrészével magunk alatt vágni(...) elég nagy ostobaság. Volna." Az író szerint "ha ez az ország kicsit is törődik a saját jövőjével, akkor minden pénzt, energiát, szeretetet, odafigyelést a gyerekekbe fektet" -áll az MTI szűkszavú, kimért és elfogulatlan tudósításában, amelyben Parti Nagy híresen rossz szónoki képességeiről csak a zárójelek és a kicsit kusza központozás tanúskodik.

Nem maradtunk le tehát semmi fontosról (és ezt már akkor is sejtettük), a könyvhét megnyílt és a gyermekeknek lett ajánlva, talán ezért is csábítanak Harry Potter-kvízre minket, és ezért árulják 25 százalékos árengedménnyel kicsivel arrébb a kifestőket. (Meg ezért az 5. Gyermekkönyvnapok a könyvhét társrendezvénye).

'Juj, de őrülök, író úr'

Ha ezt a logikát követjük, akár a szalonfasiszta nyugdíjas házmestereknek vagy az ezotéria iránt vonzódó hobbiboszorkányoknak is ajánlhatta volna a könyvhetet Parti Nagy Lajos, hiszen ismét tömve vannak a pavilonok ezen célcsoportok kedvenceivel, ráadásul a jóskönyvhöz most ajándék lélekvándorlás-kalauz is jár.

Igazi meglepetésként pedig egy időben dedikál Csurka István és a radikális jobboldali újságírásba egy cseppet már belefáradt Franka Tibor. Csurka új, Esztéta című művét ajánlja a türelmesen sorban álló, nagyrészt nyugdíjas olvasótábornak. Jönnek is sorjában, a "juj de őrülök író úr", és a "jaj mi van magával"-rajongók, az egyik még egy pártállami drámát is aláírat Csurkával, aki ugyan kicsit értetlenkedik, de aztán alákanyarít.

Kevés kedvezmény

Ha valaki azért jönne a könyvhétre, hogy vegyen pár folyóméter bőrkötéses könyvet, a most felújított biedermeier könyvespolcra, akkor el kell keserítenünk: első nekifutásra nem találkoztunk igazán nagy árengedményekkel, bár az Ulpius-ház kettőt fizet, hármat vihet akciója azért vonzó lehet, már ha szeretjük Méhes György ( a nagy mesemondó?) regényeit vagy a szolid, intellektuális pornót. A többi standon 10-25 százalék közti árengedményekkel csábítják a könyvbarátokat, és úgy tűnik, hogy a legtöbb kiadó nem is készült újdonságokkal az eseményre. Persze azért egy-két igazi újdonság azért van (Ne gonoszkodjunk, elvileg 300 új könyv jelent meg a könyvhétre): Esterházy Péter új könyvét például öt és tíz százalékos árengedménnyel is megvehetjük, sőt az igazán szemfülesek akár teljes áron is megkaphatják.

Ennek ellenére érdemes kilátogatni a könyvhétre, ha nem is a diszkontárakért, hát az állítólag minden eddiginél nagyobb választékért (160 pavilon, 232 könyvforgalmazó), és persze az író-olvasó találkozókért. Este ötkor éppen Szabó Magda dedikált, a pillanatok alatt közel félszáz fősre dagadó sor pedig türelmesen várta, hogy az írónő orra alá dughassa az Ajtót, az Abigélt, a Macskák szerdáját vagy éppen a Danaidákat. És még mindig sütött a nap.