Naiv robotika

2001.03.02. 11:03
Az éppen abszolvált XX. század rendkívül jelentős, szimbolikus gondolatköre a naiv robotika. Kósa János festményei, amelyek most a Deák Erika Galériában tekinthetők meg, ennek a gondolatnak a szülöttei - vagy ennek állítanak emléket.
A naiv robotikát azért nevezem így, hogy elkülönítsem a robotok mint valóságos vagy valószerű, reális gépezetek ábrázolásait azoktól, ahol a robot szimbólum, görbe, illetve szögletes tükre az embernek és világának. A groteszknek ebben a különös ágában a robot harlekin, szomorú bohóc. Szinte mindig android - emberszabású - és mindig idegen. Lem Kiberiádájának lakói, Asimov Én, a robotjának főhőse emberi, sőt néha túlságosan is emberi erkölcsökkel felruházott, eszméket megtestesítő lények.

Gépeket jól festeni akkor sem egyszerű, ha azok valódi szerkezetként szerepelnek. Az olajfesték nem idomul könnyen a természetellenes felületekhez, formákhoz és színekhez. Képzeletbeli technológia ábrázolásánál ráadásul a modell nem is létezik, azt meg is kell tervezni. Hiteles, de mégis fantasztikus tárgyakat ugyanolyan nehéz kitalálni, mint új, eredeti szörnyeket. Kósa János gépemberei azonban naiv robotok -bár ügyesen kidolgozott mechanikával.

Egyéniségüket, formájukat nem funkciójuk, hanem színész-, komédiás-mivoltuk határozza meg. És épp eléggé különösek ahhoz, hogy elgondolkoztassák a ráérős szemlélőt arról a világról, amelyből a szerepüket kölcsönözték. Környezetük, a már letűnt korokat ábrázoló miliő nem veti ki magából a majd következő világ humanoid figuráit - de az összhatás mégis kellemesen, borzongatóan disszonáns. Sajnos ez alkalomadtán meg sem áll a mesterkéltségig, ahol már üveggömb és kígyó is felbukkan, némileg körkép- és kalendáriumszerű szereptelenséggel.

Érdekes kérdés, vajon az igazi robotok megjelenésével és elterjedésével, az autó-összeszerelő gépkarok árnyékában mennyiben módosul az android szimbolikája. A háztartási automatákkal a robot kilép a mitológiából... és egészen másnak bizonyul, mint az álmodozások korában hitték. Ettől azonban az eddig született robotmesék érvényessége megmarad. Remélhető, hogy Kósa János kiállítása nem az utolsók közül való.

Festőnők és robotok - Kósa János
Deák Erika Galéria, Budapest, VI. Jókai tér 1.
Tel.: 302-4927 o Fax: 302-4927, E-mail: deakgal@c3.hu
Nyitva: 2001 március 2. - 2001 április 28.