Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Naiv robotika

2001.03.02. 11:03
Az éppen abszolvált XX. század rendkívül jelentős, szimbolikus gondolatköre a naiv robotika. Kósa János festményei, amelyek most a Deák Erika Galériában tekinthetők meg, ennek a gondolatnak a szülöttei - vagy ennek állítanak emléket.
A naiv robotikát azért nevezem így, hogy elkülönítsem a robotok mint valóságos vagy valószerű, reális gépezetek ábrázolásait azoktól, ahol a robot szimbólum, görbe, illetve szögletes tükre az embernek és világának. A groteszknek ebben a különös ágában a robot harlekin, szomorú bohóc. Szinte mindig android - emberszabású - és mindig idegen. Lem Kiberiádájának lakói, Asimov Én, a robotjának főhőse emberi, sőt néha túlságosan is emberi erkölcsökkel felruházott, eszméket megtestesítő lények.

Gépeket jól festeni akkor sem egyszerű, ha azok valódi szerkezetként szerepelnek. Az olajfesték nem idomul könnyen a természetellenes felületekhez, formákhoz és színekhez. Képzeletbeli technológia ábrázolásánál ráadásul a modell nem is létezik, azt meg is kell tervezni. Hiteles, de mégis fantasztikus tárgyakat ugyanolyan nehéz kitalálni, mint új, eredeti szörnyeket. Kósa János gépemberei azonban naiv robotok -bár ügyesen kidolgozott mechanikával.

Egyéniségüket, formájukat nem funkciójuk, hanem színész-, komédiás-mivoltuk határozza meg. És épp eléggé különösek ahhoz, hogy elgondolkoztassák a ráérős szemlélőt arról a világról, amelyből a szerepüket kölcsönözték. Környezetük, a már letűnt korokat ábrázoló miliő nem veti ki magából a majd következő világ humanoid figuráit - de az összhatás mégis kellemesen, borzongatóan disszonáns. Sajnos ez alkalomadtán meg sem áll a mesterkéltségig, ahol már üveggömb és kígyó is felbukkan, némileg körkép- és kalendáriumszerű szereptelenséggel.

Érdekes kérdés, vajon az igazi robotok megjelenésével és elterjedésével, az autó-összeszerelő gépkarok árnyékában mennyiben módosul az android szimbolikája. A háztartási automatákkal a robot kilép a mitológiából... és egészen másnak bizonyul, mint az álmodozások korában hitték. Ettől azonban az eddig született robotmesék érvényessége megmarad. Remélhető, hogy Kósa János kiállítása nem az utolsók közül való.

Festőnők és robotok - Kósa János
Deák Erika Galéria, Budapest, VI. Jókai tér 1.
Tel.: 302-4927 o Fax: 302-4927, E-mail: deakgal@c3.hu
Nyitva: 2001 március 2. - 2001 április 28.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.