Értelmetlenül a Föld körül

2002.11.04. 21:04
Mint ismert, feltörekvő hazánkban nem rossz üzlet a könyvkiadás. Okozza ezt a jobbmódúbbság is: a titok, hogy miután az emberek felkapták a fejüket, felkapják a pénztárcájukat is. Erről van szó Kárpáti Andor regénye esetében is, amely nem jött volna létre, ha nem lehetne könnyen átverni egy csomó embert.
Ha Önök a tudatos fogyasztás hívei, akkor nyerik meg egyéb fontos célokra a könyv árát, ha empátiás képességüket kihasználva elképzelik, hogy mekkorát büntetett jelen sorok amúgy izléspuhány szerzőjén a Mű, majd elképzelik, hogy Önökkel történik meg mindez. Az érzékletesség kedvéért most áttérek a tárgyalásra, úgyhogy nézzünk a dolgok mélyére!

a borító"Mintha száguldó tölgyfa lenne az a fiú" - állítja Hernádi Gyula a borító hátulján és mi a szép szavak hatására megindult szívvel csatlakozunk a költői kép mondanivalójához. Mélypikareszkről van szó műfajilag: a szerző és hőse, illetve hőse és a szerző bátran egybeolvadva mutatják be mi történik, ha egy középkori bugrist diákújságíróvá képeznek ki. Megtudjuk továbbá, hogy hol járt Kárpáti Andor és hogy ott voltak-e kurvák (voltak).

Manapság szokás a dolgokat a nevükön nevezni, úgyhogy attól nem repül le a kalap, hogy a pina pina. Andor amúgy sem a szinonímák embere - kivéve, amikor próbál az lenni, mert akkor olyat ír például, hogy "női pina", amitől még egy felgyújtott fókában is megfagyna a vér.

Gyenge idegzetűeknek, amúgy sem ajánlom, az olyan hátborzongatóan drámai víziók miatt, mint a következő:

"Elhallgattak a madarak körülöttünk, a szél sem borzolta már sapkácskámat. Vacogva néztem a varjak szemeit."

Az utazások során szerencsére alig tudunk meg valamit a világról, a főhős lelkivilága ugyancsak keveset játszik közre: nem fejlődik, hanem változik. Pontosabban állítja, hogy változik, mégpedig a fűfogyasztás hatására, aztán persze kiderül, hogy nem változik, hiszen egyáltalán nem történik semmi. A mélyben olyan nyolcvanas évek elejéről maradt humorok nyomulnak, hogy például minden lerobbant dolog olyan, mint "a román sci-fi", de az is kemény belemenés, amikor nők irányítására férfiújságból ellesett trükköket használ a teljesen ellenszenves főhős.

A cím túl magas labda az örjöngő kritikusnak, de tényleg nem tudom elképzelni, hogy bárkinek is szüksége lehet erre.

Konkrét könyvek, 1990.- Ft