'Kultucca' a Rádayban

2004.03.23. 14:40
Hét hónapos fesztivál a Ráday utcában a Költészet Napjával, Plein-Art kortárs művészeti napokkal, Könyvhéttel és Budapest Jazz Fesztivállal.
Budapest "kultuccája", a Ráday utca áprilistól októberig várja a hazai és nemzetközi irodalom, zene, képzőművészetek és film kedvelőit és a bulizni vágyókat. Idén először hét hónapos összehangolt fesztiválsorozat keretén belül rendezik meg a Költészet Napját, a Papírvarázs Fesztivált, a Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztivált, az Ünnepi Könyvhetet, a Ferencvárosi Ünnepi Játékokat, a Bárka Kikötőt és a Budapest Jazz Fesztivált. A tavaly már 60 ezer látogatót vonzó egyedülálló, ingyenes rendezvénysorozatot a népszerű Ferenc-napi Búcsú zárja.

Költészet, film, papír

A "kultucca" tavaszi rendezvényeit április közepén a Költészet Napja nyitja, melyen az Európai Unióhoz történő csatlakozás kapcsán ismert európai költőket látnak vendégül a magyar kortárs líra neves képviselői. A többnapos eseményen lesz többek között nyílt költőverseny klasszikus versmértékben, délelőtti és délután mesemondás gyerekeknek, és bemutatkoznak irodalmi folyóiratok szerkesztőségei is.

Ezt követi Papírvarázs elnevezésű művészeti fesztivál, melynek témája a papír maga: a nyomattól a könyvig, a tipográfiától a kalligráfiáig, az itatóspapírtól a papírrepülőig. A május eleji rendezvény programjában szerepel papírgyűjtés és gigantikus papírpiramis-építés, papírshow a papír-történelem korszakainak megelevenítésével. Május 1. estéjén a Bakáts téri templomot multimédiás és audiovizuális művészek fénnyel és papírral csomagolják be.

A május közepén megrendezett Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválján a művészetek legkülönbözőbb területeit képviselő bemutatókon szabadtéri szobortárlat mellett hallgathatjuk végig például a Trio Yengibarian vagy épp a Marschall Kvintett koncertjét. Ritka csemegének ígérkezik a Képzőművészeti Egyetem jelmezperformance-a illetve a bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilm-válogatása.

Könyvhéttől a Búcsúig

Június elején immár hagyományosan a Ráday utca is bekapcsolódik az Ünnepi Könyvhét rendezvényeibe. Az esemény alkalmából a szervezők "Nemzetközi pénz és nemzeti kultúra" címen rendeznek konferenciát a politikai - gazdasági - pénzügyi - kulturális szféra befolyásos képviselőivel.

Június közepétől július 10-ig tart a Ferencvárosi Ünnepi Játékok. A Bakáts téri templom előtt felállított szabadtéri színpadon fellép többek között a benkő Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band, illetve bemutatják a Markó Iván rendezte Bolerót, Verdi Álarcosbálját, a Duna Rapszódia néptánc kompozíciót a Honvéd és a Budapest Táncegyüttes előadásában.

Augusztusban Bárka Kikötő néven ad ízelítőt a Művészetek Völgyében előadott repertoárjából a ferencvárosi Bárka Színház. A színvonalas teátrum műsorai mellett gyerekprogramok, utcai filmvetítés és performance-ok várják az idelátogatókat.

A szeptemberi Budapest Jazz Fesztivál két helyszínén, a Közraktár Sátorban és az Európa Hajón a hazai és nemzetközi jazz legjelesebb szereplői lépnek színpadra. Dresch Mihály Quartet lemezbemutató koncertje mellett meghallgathatjuk többek között Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Jack DeJohnette, John Patitucci és a Balázs Elemér Group zenei költeményeit.

Október elején, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templom védőszentjének névnapjához igazodva rendezik meg a fesztiválsorozatot lezáró Ferenc-napi Búcsút. A hagyományőrző ünnepen szinte minden lesz a népzenétől kezdve, a musicalen keresztül, a kabaréig, mindez hagyományos vásári portékák, iparművészeti áruk és gasztronómiai különlegességek mellett. A népünnepélyt hagyományosan tüzijáték zárja.

A Kultucca programja
Április 16 -18. Költészet napja a Ráday Könyvesház szervezésében, programgazda: Orbán György.

Április 30 - Május 2. Papírvarázs Művészeti Fesztivál a Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesülete szervezésében, programgazda: Vásárhelyi Antal.

Május 14 -16. Plein-Art Kortárs Művészeti Fesztivál az Erlin Galéria szervezésében, programgazda: Szilágyi Márta.

Június 04 - 06. Ünnepi Könyvhét a Ráday Könyvesház szervezésében, programgazda: Orbán György.

Június 18 - július 10. Ferencvárosi Ünnepi Játékok a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. szervezésében, programgazda: Béres Mártonné.

Augusztus 27 - 29. Bárka Kikötő a Bárka Színház programja a Művészetek Völgyéből, programgazda: Bérczes László.

Szeptember 23 - 25. Budapest Jazz Fesztivál a Budapest Music Center szervezésében, programgazda: Gőz László.

Október 01 - 03. Ferencnapi Búcsú a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. szervezésében, programgazda: Béres Mártonné.