Aki megfestette Dredd bírót

2001.11.06. 14:24
Ismét valami különlegeset láthatunk a bőrgyárból múzeummá alakított kiállítóhelyen, a MEO-ban. Ez az épület ad otthont az első Kortárs Művészeti Gyűjteménynek, amely most néhány hétre kiegészül Kupcsik Adrián festményeivel. A fiatal művész munkáit azoknak is érdemes megnézniük, akik egyébként nem szeretik, nem értik a kortárs műveket.
A műelemzők szerint Kupcsik Adrián képei a nagyközönség számára azért (is) érthetők, mert a filmekből jól ismert, újra meg újra visszatérő emblematikus formákat használja, amelyek a médiából már ismerős érzelmeket csalnak elő a befogadóból. Szerintük Kupcsik az olajfestészetbe emeli be és értelmezi át a telekommunikációs mechanizmusok által gyártott képeket.

Kupcsik Adrián: Action Man

A fiatal művész képei ugyan ismeretlenek a legtöbb néző számára, mégis mintha mindennapos életünk ikonjaiba (amelyek a könyvek, újságok, képeslapok, plakátok, és nem utolsósorban a televízió hatására alakultak olyanná, amilyenné) észrevétlenül illeszkednek. Ilyen például a Sylvester Stallone filmjéből jól ismert Dredd bíró figurája, vagy Action Man képsorozata, amelyek az amerikai sci-fi világát idézik olajfestményekbe "öntve". De igaza lehet, annak a kritikusnak is, aki szerint a most bemutatásra kerülő képek kifejezésmódja a video-korszak vizuális dömpingjére reflektál: ironikusan átértelmezi a tömegkultúra trendjeit.

Kupcsik képei november 13-tól láthatók az újpesti múzeumban, de aki "előzetest" szeretne látni a fiatal festő képeiből, annak ajánljuk, hogy látogasson el a Képmutató Galéria Ecsetelő rovatába. Aki viszont ki akar lépni a virtualitásból, annak érdemes ellátogatnia most is a MEO-ba. A több mint kétezer négyzetméteres kiállítóhelyen, most sem marad érdekes látnivaló nélkül senki, hiszen a mai cseh fotográfusok legalább annyira izgalmasak, mint Kupcsik realisztikus festményei. Az itt bemutatott fotók, a hosszú múltra visszatekintő híres cseh fotóművészethez hűen, most is okozhatnak kellemes meglepetéseket a nézőknek.