Beleolvastunk 2. - A legutolsó könyvajánló, kétségbeesetteknek

2005.12.23. 11:52
Ugye most már a pánik az úr? Ugye Ön holnap is nekivág, hogy rengeteg freestyle dzsúdózás árán szerezzen még egy nyakkendőt és egy bugyi-dezodorkészlet-kombót? A legjobb azért mégis a könyv, fussa át gyorsan tippadó segélycsomagunk második, egyben szerencsére utolsó részét! Az első rész itt olvasható.

Steven Saylor - Vénusz kezében

A világ legjobb, ókori Rómában játszódó magánnyomozós könyvsorozata fontosabb betevő táplálékunk a fokhagymás főtt disznófejnél is. De komolyan, Gordianus a legrokonszenvesebb nyomozó a földön, bombázó nője van és mi tagadás egyszer-kétszer már minket is gondolkodóba ejtett egy merészebb férfimellkas. Ráadásul Saylor marha jól tud írni, így amikor pont nem történik semmi fontos, akkor lehet élvezkedni az ókori mindennapok szórakoztató folyásán. Ebben az epizódban Gordianus még öregebb, mint eddig, de ez nem akadályozza abban, hogy az ismert japán robogóról elnevezett egyiptomi követ, Dio gyilkosa után vesse magát. Az első húsz oldaltól elandalodtunk, de aztán le kellett tenni a könyvet, hogy megírhassuk ezt az átkozott ajánlót. Azóta ráadásul megjelent egy még újabb gordianusos, a Gyilkosság a Via Appián.

Agave Könyvek, 2005
350 oldal, 2280 Ft

Agatha Christie (Mary Westmacott) - Távol telt tőled tavaszom

Na ez az igazi cseles ajándék, mert marha nagy poénnak tűnik, de majdnem biztosan jó nagy pofáraesés lesz a vége. A lényeg, hogy krimiíró kedvencünk M.W. név alatt bűncselekménymentes, viszont érzelmes-sóhajtozós asszonyregényeket adott ki, amiket most fordítottak le magyarra. Mi nagy küzdelemben a 22-dik oldalig jutottunk, olyanokon át, hogy "Eh! Blanche olyan féktelenül eltékozolta magát! Huszonegy éves korában lába előtt hevert a világ: szép volt, jó családból való meg minden, mégis, nem ahhoz a szörnyű pasashoz kötötte az életét?" Ha a megajándékozott belelapoz, mosolyogjunk sátánian és mondjuk azt, hogy a közepénél jön a megdöbbentő fordulat. Nénikéknek és krimi-addiktoknak jó választásnak tűnik.

Partvonal Könyvkiadó, 2005
195 oldal, 1999 Ft

Dan Brown: A megtévesztés foka

Az új Dan Brownnak csak a magyar kiadása új, a könyv egyébként két évvel a Da Vinci-kód előtt jelent meg. Az írófejedelem itt is bebizonyítja, hogy mestere a több szálon futó cselekmények olvasmányosra szerkesztésének, bár ezúttal nem misztikus titkokat leplez le, hanem politikai krimit ír, tudományos részletekkel irdalva, ami egyébként nem is annyira vészes, bár Brown továbbra sem Tom Clancy vagy Ken Follett. A sztori azzal indít, hogy a NASA, aminek a finanszírozása kulcsszerepet kapott az amerikai elnökválasztási kampányban, egy földönkívüli fosszíliákat rejtő meteoritra bukkan az Északi-sarkon, hatvan méterrel jég felszíne alatt. A felfedezés romba döntheti az elnökségre aspiráló szenátor terveit, akinek a lánya az ügyben a hivatalban lévő elnöknek segít, merthogy apjával a viszonya nem mondható probléma nélkülinek. Közben titokzatos Delta Force-os csapat figyeli a meteoritot vizsgáló tudósokat, szóval egész jól indul a történet. Apró szépséghiba, hogy a fülszöveg előzékenyen elárulja a könyv egyik kulcsfontosságú fordulatát, ami egyébként csak a sztori egyharmadánál derülne ki, úgyhogy ajándékozottunknak tiltsuk meg a hátlap elolvasását.

Gabo kiadó, 2005
624 oldal, 2490 Ft.

Varga Bálint - Magándetektívek

Kedvenc magyar könyvkiadónk - az Agave - eddig a sci-fikről, fantasykról és krimikről volt ismert, erre most belecsaptak a tényfeltárásba. Az eleje alapján a kiadó tulajdonosának könyve izgalmas vállalkozás, amennyiben tényleg beépült egy magánnyomozó mellé és végigkövette, ahogy kinyomoz egy aránylag pitlák ügyet. Ami igazán hátborzongató az első pár tucat oldalban, az az, hogy milyen könnyen szerzi meg egy civil bármelyikünk érzékeny adatait. A stílus nem a leggördülékenyebb, de aki tényfeltárást olvas, az kösse fel a golyóálló mellényt.

Agave Könyvek, 2005
324 oldal, 2480 Ft

Somogyi-Tóth Dániel: Égi ritmusok

All round-ajándéknak talán ez a legjobb az eddigi könyvkupacból. Nagyon hülyén hangzik, de igazán tündéri, ahogy a szerző, (a Zeneakadémia karmesterhallgatója) a felhők alatt repked és érdekes/szép dolgokat fényképez Magyarországról, aztán a lefotózott templomok orgonáján játszik és a cédét beleteszi a kötetbe. A fotók nem Google Maps-jellegű fenti nézetből készültek, inkább felhőkarcoló-magasságban járunk. A Túró Rudi és Kiszel Tünde Földje ebből a magasságból egész játékosan néz ki. A szerző képeivel az Index olvasói már találkozhattak a nyáron, amikor repülővel behatolt a Sziget fölé és terhelő felvételeket készített a fényes nappal magukból kivetkőzve tomboló drogos fiatalokról.

InterBooks Kiadó, 2005
4950 Ft

Sebők János: A Dakota-ház fantomja

Szinte hihetetlen, hogy Magyarországon, 2005-ben valaki John Lennon eltitkolt élete és halála alcímmel ír könyvet, márpedig erről van szó, Sebők János újságíró Lennon halálának "kevésbé publikus, különös részleteit, a feltételezett összeesküvés lehetséges motivációit" boncolgatja a könyvben, illetve a zenész Amerikában töltött éveinek történetével foglalkozik a kiterjedt Lennon-irodalom felhasználásával. Be kell valljuk, nem hittük volna, hogy ebből az ezerszer lerágott csontból még bármit ki lehet hozni, de az első néhány oldal után úgy tűnik, valamit azért ki lehet, a gyilkos, Mark David Chapman gyilkosság előtti napjait például szinte órára lebontva ismerhetjük meg, és valószínűleg a többi lényeges mozzanatot is hasonló részletességel mutatja be a könyv. Később gyaníthatóan bebizonyosodik az is, hogy Yoko Ono mennyire egy gonosz, pénzéhes fúria volt, már nagyon izgulunk. Szóval ha úgy sejtjük, hogy célszemélyünk vonzódik a) Lennonhoz, b) az összeesküvés-elméletekhez, c) mindkettőhöz, akkor csúsztassuk a fa alá a könyvet. A leleplezésig még nem jutottunk el, de már alig várjuk, hogy elérjünk a negyedik fejezetig, aminek az a címe, hogy Összeesküvés-elméletek - Mark David Chapman, az örök vesztes (A Gonosz szolgálatában).

Népszabadság Könyvek, 2005
312 oldal, 2290 Ft

Lengyel Nagy Anna: Fehér Ember a lyukban

Rejtő Jenő kalandos világa keveredik a Júlia regényújságok direkt romantikájával a Fehér ember a lyukban című regényben, ami az ausztrál opálbányászok közé kalauzolja az olvasót. Az írónő a világvégi, egzotikus helyszínen gyűjtötte össze azokat a történeteket, amelyekben bennszülöttes sztorik, személyes drámák és bulvársajtós momentumok állnak össze egy hosszú, könnyed hangvételű lektűrré. A sztorinak a cím ellenére sincs köze ahhoz.

Athenaeum, 290 oldal
2490 Ft
<6p>