London-Budapest Bridge

2004.06.20. 17:10
A több napos kulturális rendezvénysorozat Budapestet mutatja be a londoniaknak Fejér Gábor fotóival, Dés László zenéjével. A megnyitón Schiffer János és Catherine Longworth definiálták a híd fogalmát.
"London-Budapest Bridge" címmel kezdődött vasárnap Londonban több napos kulturális rendezvénysorozat, amelynek célja a magyar főváros bemutatkozása a Nagy-Britanniában tavaly november óta, Magyar Magic néven zajló magyar kulturális évad keretében.

A rendezvénysorozat az egyik legszínesebb londoni szórakoztató negyedben, a Westminster kerületi Covent Garden Marketen, a Királyi Operaháznak is otthont adó, mára pubokkal, bárokkal, művészeti boltokkal beépített egykori nagybani zöldség- és virágpiacon kezdődött vasárnap délután, Fejér Gábor "Budapest hídjai" című szabadtéri fotókiállításával.

Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese a megnyitón a fotókiállítás témáját azzal indokolta, hogy a kultúra az az elem, amely hídként tud összekötni népeket.

A híd fogalmaí

Catherine Longworth, Westminster polgármestere a megnyitón maga is kijelentette: a hídépítés fogalmába sokkal több belefér a puszta, fizikai építőmunkánál; a kifejezés jelentéshalmazában benne van tartós barátságok, a népek közötti kapcsolatok kiépítése.

A megnyitón koncertet adott Dés László, aki a Balázs Elemér Grouppal és Fekete Kovács Kornéllal mutatott be ízelítőt Metszetek című, filmzenékből kiérlelődött és összeállított albumából. Az együttes a színházi előadásokkal, művészeti kiállításokkal is tarkított londoni Budapest-rendezvénysorozaton naponta kétszer koncertezik a Covent Garden Marketen.

Schiffer János a nyitó rendezvények után újságíróknak elmondta: azért kezdeményezte, hogy a Magyar Magic keretében Budapest külön is megjelenjen, mert a korábbi években Párizsban és Rómában rendezett hasonló kulturális évadokon is komoly kapcsolat- és turizmusfejlesztő hatása volt a budapesti bemutatkozásoknak.

A főpolgármester-helyettes abból a szempontból is fontosnak nevezte a londoni rendezvényt, hogy Budapest 2010-re pályázni kíván az Európa kulturális fővárosa címre.

A Magyar Magic - az egy teljes évig tartó nagy-britanniai magyar kulturális évad - november elején indult útjára; az eseménysorozat fővédnöke II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök.