Fejhús

2003.02.26. 16:33
Egy darabolós gyilkosság igazi csemege úgy bűnügyi tudósítási szempontból, mint a bulvárolvasó közönség számára is, így a borzongani vágyók egész biztosan örömmel veszik, hogy az elmúlt évtized leghíresebb hentelős eseteit egy kötetbe gyűjtve birtokolhatják.
Kertelhetnék rögtön azzal, hogy különféle fontos szempontokból kiindulva milyen könyvnek tartom a Lefejezett fejezeteket, hogy a Kedves Olvasó eképpen kibővített tudathorizontra támaszkodva dönthesse el, meg akarja-e vásárolni vagy nem.

Szemán László: Lefejezett fejezetek - borító Ennél sajnos sokkal könnyebb a dolgom: Szemán László könyve a rendszerváltás utáni idők leghíresebb darabolásos gyilkosságairól szól - a fentebb megfogalmazott kérdést a téma a gyomor magasságában eldönti. Aki nem bírja ideggel, arra hiába tukmálom, ellenben a rajongói keménymagot sem tudnám lebeszélni egy olyan szőrözéssel, hogy a szöveg rögtön Hannibal Lecter nevének elírásával kezdődik.

De hagyjuk az elírásokat: a Lefejezett fejezetek rettenetes külseje ellenére egy komoly, átfogó mű, amely bemutatja az elmúlt másfél évtized bulvártörténelmének leghíresebb darabolós eseteit. Az olvasó ismét végigizgulhatja Pudleiner Gyula skizofréniával és titkosszolgálati szálakkal terhelt ügyét; Pesti és Frodl menedzsergyilkosságát; visszapillanthat a sötétség szívéből érkezett Soós Lajosra; megint érezhet országimázs-szorongást Pándy András testoldó patriarchátusa kapcsán; vagy bevillanthatja magának az anyagyilkos plázalényt, Petróczi Andrást - mindezt a Kurír vagy a Blikk cikkeinek stílusában, rideg szerkesztéssel.

Ez utóbbi indokolja, hogy a szöveg folyamatosan ismétli magát (akár bekezdésenként) és csak nagyon lassan gazdagodik visszataszító részletekkel, ezért iszonyú kín olvasni. Néhol viszont vicces áldialógusokba lehet botlani, megjelenik például Máté Kriszta mondai hős.

A Lefejezett fejezetekből mindezek ellenére sok olyan érdekes információhoz lehet jutni, amelyekről nagy valószínűséggel nem akarunk tudni. A holttest darabolásának célja, a holttest eltüntetése, a holttest eltüntetésének célja pedig a menekülés. A könyv túlnyomó része olyan esetekről szól, ahol az elkövető nem úszta meg. Utolsó fejezetében pedig tömörített formában tartalmaz 66 darabolós esetet, egész a múlt század elejéig visszamenően - itt kiderül, hogy a darabolós módszer sok esetben valóban megakadályozza a felderítést.

Szemán László: Lefejezett fejezetek
Magyar darabolós gyilkosságok
1990.- Ft
Pallas Antikvárium Kft., 2003