Leonardo-kiállítás nyílik Debrecenben

2007.04.23. 16:37
Leonardo da Vinci szobrait, plasztikáit, tervrajzait, festményeit és a reneszánsz mester tervei alapján készült installációkat bemutató kiállítás nyílik augusztusban a debreceni MODEM-ben.

Firenze és Tokió után augusztus 16-tól három hónapon át Debrecenben lesz látható Az igazi da Vinci címet viselő kiállítás. A megállapodást április 23-án írta alá a Leonardo műveinek többségét gondozó firenzei Uffizi Galéria, a kiállítás olasz jogtulajdonosa, az Opera Laboratori Fiorentini igazgatója, Franco Ruggeri, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos és Gulyás Gábor, a Debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) igazgatója.

Komplex gondolkodás

A napjainkban még Tokióban látható tárlat Firenzében mutatkozott be a közönségnek, ott tíz hónap alatt érdeklődők millióit vonzotta, 2006-ban ez volt a legnagyobb látogatottságú időszaki kiállítás Európában. A tárlat a reneszánsz zseni gondolkodásának komplexitását mutatja be a mester tervrajzai alapján megépített installációkkal, eddig nem publikált vázlatokkal, rajzokkal.

A tavaly átadott MODEM-ben nyíló kiállításon a tokiói tárlatnál is több művet láthatnak majd a látogatók, nem csupán Firenzéből érkeznek alkotások, hanem Lengyelországból, Németországból és Angliából is.

A MODEM vezetői arra számítanak, hogy külföldről is sokan utaznak majd Debrecenbe a kiállítás kedvéért. A jegyek a környező országokban is hozzáférhetőek lesznek, a belépők árusítása július 1-én kezdődik meg.