Lopás-e a Leslie L. Lawrence-könyv borítója?

2006.11.28. 10:40
Túl jó memóriájára hivatkozik az a festőművész, aki Leslie L. Lawrence legújabb könyvének borítójához egy az egyben használta fel a National Geographic új kiadványának két indiános-dzsungeles fotóját. Boros Attila vizuális memóriája egy dzsungelrészletet is képes volt megjegyezni, gyakorlatilag levélről levélre. Az eredeti fényképek készítője állítja, neki Boros bevallotta a lopást, amit egy könyvesboltban követett el.

Az eltérő műfajra és a grafika túl jó minőségére hivatkozik az a festő, aki a Csáp Géza blog szerint lenyúlta Lóránt Attila magyar fotós Brazíliában készült képeit a Lőrincz L. László-borítóhoz. A Csáp Géza úgy tudja, hogy a kinyomtatott köteteket a botrány miatt be kell zúzni.

Egy egészen félelmetes memória


Klikk!

Boros Attila festőművész szerint a bizonyítás hosszú eljárás lehet, és nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik, hiszen ő a fénykép elemeit egy más műfajú alkotásba ültette át. Kérdésünkre, hogy valóban kimásolta-e a képet a könyvből, Boros azt válaszolta, hogy fotografikus memóriája van, és amikor erre a munkára készült, több könyvet és filmet nézett végig az indiánokról, a motívumokat megjegyezte, közben vázlatokat is készített, és végül ebből állt össze a kép.

A portrékészítések során megszokta, hogy élethűen adja vissza a modellt, így itt sem akarta megmásítani az emlékeit - mondta Boros Attila. Abban az esetben feltétlenül elnézést kér, ha túl jól sikerültek a képek, ha túlságosan hasonlítanak az eredetire. Boros egyébként bármikor tudja bizonyítani, hogy emlékezetből, kézzel bármit megfest, ehhez nem kell könyvből kimásolnia semmit. Lóránt munkáit nagyra becsüli és nagyon sajnálja az esetet.

Levélről levélre

Leslie L. csak utólag látta
Lőrincz László szerint a borító miatt fölmerült plágiumvádak nem őrá tartoznak, hiszen ő "csak" az író, és csak a könyv tartalmi részéért felel. A borítót természetesen csak utólag látta. Az író - akit az új regény dedikálós körútja miatt csak most értünk el telefonon - ennél többet nem kívánt mondani a plágiumbotrányról.

Mint azt a Csáp Géza megírta, a Vízidisznók gyöngyökről álmodnak című kötet fedlapján egy olyan grafika látható, ami a National Geographic kiadásában frissen megjelent Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban című kötet két fotójából és pár új motívumból van összeollózva. A grafikán az egyik fényképen szereplő őserdő számos fája és levele egy az egyben felismerhető, nem beszélve a központi alakról.

A Csáp Géza vonatkozó posztjának fórumába beírt az eredeti fotók készítője, Lóránt Attila is, aki Borosétől erősen eltérő verziót adott elő. Lóránt azt állítja, hogy Boros neki négyszemközt nyíltan bevallotta, miszerint az ő fotója alapján dolgozott, amit egy könyvesboltban nézett meg.

A kiadó a grafikusra hárítja a felelősséget

Leslie L. Lawrence kötetének kiadója, a Gesta úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a NatGeo jogi képviselői még nem keresték föl őket, várják a hivatalos lépéseket, amíg ez nem történik meg, addig nem kezdik meg a kötetek visszavonását. A Gesta Könykiadó mindenképpen a megoldás útját fogja keresni - hangsúlyozták. Egyébként a kiadó olyan szerződést íratott alá Borossal, mely szerint a borító a festőművész saját szellemi terméke, így a Gesta közvetlenül nem felelős a történtekért.


A National Geographic kiadójától Szemere Gabriella azt állította, hogy szó nincs bezúzatásról. Az Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban című könyv kiadója csupán ahhoz ragaszkodik, hogy a Leslie L. Lawrence-kötet borítóját cserélje le a Gesta Könykiadó, hiszen csak a borítóval szemben merült föl a plágium gyanúja. Ha a könyv nyomtatásával megbízott nyomda ezt technikailag meg tudja oldani, akkor nem szükséges az egész kötet bezúzása - nyilatkozta Szemere. A National Geographic jogi képviselői hétfőn juttattak el egy hivatalos levelet a Gesta Könyvkiadónak, amelyben felszólítják a kiadót a jogsértő magatartás abbahagyására.

Leslie. L. Lawrence weboldala, illetve egy vonatkozó fórum szerint a mester éppen dedikáló körúton van a Vízidisznókkal. Egy bejegyzés szerint a fórumozó az eredeti borítóval dedikáltatta a könyvét. Mi is azt tapasztaltuk, hogy az eredeti könyv van kint a boltok polcain.