Óriási műkincsrablás Svájcban

2008.02.11. 11:32
Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet festményei tűntek el egy zürichi múzeumból. Legalább húsz éve nem történt ilyen nagy értékű műkincsrablás a világon.

Ellopták a zürichi Bührle-kollekcióból Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet egy-egy festményét, jelentette be a helyi rendőrség hétfőn.

Három, álarcot viselő fegyveres férfi rabolta el a négy festményt vasárnap fél órával a híres magánmúzeum zárása előtt. Míg az egyik rabló fegyverrel a földre kényszerítette a múzeum alkalmazottait, két társa elemelte a négy festményt a kiállítóteremből. A tettesek egy fehér járművel menekültek el a helyszínről, jelenleg is szökésben vannak. Egyikük szláv akcentussal beszélt németül, közölte a rendőrség a tanúkra hivatkozva.

Az elrabolt képek összesen több mint 112 millió eurót érnek. Legalább húsz éve nem történt ilyen nagy értékű műkincsrablás a világon. A rendőrség 60 ezer euró jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A zürichi Bührle-kollekció az impresszionista és posztimpresszionista művészet egyik leggazdagabb európai magángyűjteménye. A rendőrség közleménye szerint a rablók Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél, Edgar Degas Lepic gróf lányaival, Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa, illetve Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című képét vitték magukkal.

Múlt héten Picasso két, közel hárommillió euró értékű olajfestménye tűnt el egy Zürich melletti kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról.