Miklós
-7 °C
2 °C

Lenyűgöző, de csapnivaló a Gyűrűk ura-musical

2006.03.31. 17:30
Torontóban bemutatták a Gyűrűk ura színpadi változatát. A 27 millió dolláros produkció láttán a kritikusok fanyalognak, mondván mozgalmas, de követhetetlen az egész. A producer a felmérésekre hivatkozik, és már előre dörzsöli a kezét.
Az a néző, aki nem ismerte Tolkien legendás könyvciklusát, a színpadi változat megtekintése után valószínűleg azzal a meggyőződéssel távozik, a Gyűrűk ura széteső, követhetetlen történet, elképesztő szereplőkkel és helyszínekkel.

A legfélelmetesebb orkok

#alt# A Torontóban most bemutatott darabbal kapcsolatban a legtöbbször nem is a történetről, hanem a költségvetésről van szó. Matthew Warchus által rendezett mű ugyanis minden idők legdrágább színpadi produkciójaként lett közismert. A lenyűgöző színpadi technika, a tizenhét felvonó, a mozgatható színpad, a rengeteg színész, az óriás marionett figurák és a költséges kosztümök összesen ugyanis 27 millió dollárba kerültek az Observer információi szerint.

A kritikusok a hatalmas banyapóktól, az entektől és a különösen félelmetes orkoktól voltak elájulva. Jónak tartották a színészi munkát is. A Guardian a két angol színész, a Frodót alakító James Loye, és a Samut játszó Peter Howe alakítását emelte ki, miközben az Observer szerint épp ők voltak csapnivalóak, miközben Gollum és Gandalf lejátszottak mindenkit a színpadról.

Mindenki egyet értett viszont abban, hogy a történet nehezen követhető. A trilógiából első nekifutásra egy öt és fél órás darabot írtak, amit a próbák során aztán két órával rövidebbre vágtak. A szerzők, Shaun McKenna és maga a rendező kiszemezgették a fontos jeleneteket, majd összefűzték őket, amitől a Gyűrűk ura mozgalmas lett és teljességgel követhetetlen. Törpök, hobbitok és varázslók jönnek mennek a színpadon, és két kardozás közt váratlanul dalra fakadnak.

Kasszasiker lesz?

A popmusicales zenei betétek egyébként csak színezik a darabot, és egyedül a nézők szórakoztatása végett kerültek a darabba, amúgy nincs funkciójuk. A zenei rendező, Christopher Nightingale úgy nyilatkozott, a hagyományos Boroadway- musical helyett etnozenét tartottak a darabhoz illőnek. A gyűrűk ura zenéje az indiai komponista, AR Rahman és a finn énekkórus, a Värttinä együttműködésének eredménye. A musical összességében olyan, mintha Enyát bezárták volna egy indiai ashramba, írta a New York Times kritikusa.

A producer, Kevin Wallace a kedvezőtlen kritikák ellenére sem borúlátó. "Már leszerződtünk a 2007-es, londoni előadásokra. A szórakoztató ipar egy részében teljese biztosak abban, hogy a darab kasszasiker lesz. A felméréseink szerint musicalünket az utca embere kedvezően fogadja majd. 95%-os az elfogadottság várható a nem színházba járó közönség körében. Pozitív visszajelzéseket kaptunk utazásszervezőktől és utazási irodáktól, úgyhogy sikerre vagyunk ítélve".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.