Hatvanmilliót spóroltak a Lotz-termen a Keletiben

2008.07.18. 14:28
479 millió forintból újították fel a Keleti pályaudvar Lotz-termét, ami a nemzeti kulturális örökség része.

Az utasforgalom számára is megnyílt pénteken a Keleti pályaudvar indulási csarnokában a nagy értékű freskókkal díszített a Lotz-terem. Az átadáson Vörös Tibor, a MÁV Zrt. főépítésze elmondta, a Lotz-terem felújítása a Keleti pályaudvar rekonstrukciójának keretében 2006-ban kezdődött, és 479 millió forintból valósult meg az eredetileg tervezett 540 millió forint költséggel szemben.

A Lotz-teremben található 9 freskó közül nyolcat Lotz Károly festő készített Háború és béke, A bányászat, A kohászat, Kereskedelem, A hídépítés, A posta, A földművelés, A jólét címmel. Egy freskót, A vasút allegóriája címűt Than Mór festő alkotta.

Nézze meg képeinket!

Az 1884. augusztus 16-án felavatott központi, későbbi Keleti pályaudvar többszöri átépítés, bővítés ellenére a mai napig megőrizte eredeti formáját. A Keleti pályaudvar épülete a nemzeti kulturális örökség részeként a magyar állam tulajdonában lévő közlekedésépítészeti műemlék, amelynek egyik legértékesebb része a Lotz-termet is magába foglaló indulási csarnok.

A Keleti pályaudvar indulási csarnokának födémszerkezete 2001-ben meggyengült, le kellett zárni a forgalom elől. A Keleti pályaudvar indulási csarnokának felújítása két ütemben valósult meg: 2002 és 2004 között a födémszerkezet teljes cseréjét, a tetőszerkezet felújítását végezték el. 2006-ban kezdődtek meg a belső felújítások, köztük a belső vakolat megújítása, a csarnokot határoló téglafalazatok kiszárítása, a Lotz-terem freskóinak restaurálása, a gipszdíszek teljes felújítása, a hiányzó elemek pótlása, a korábban megsemmisült díszítőfestések teljes cseréje, az eredeti, faragott elemekkel díszített nyílászárók beépítése, az íves acélablakok teljes felújítása, a helyiségvilágítás cseréje, a díszkivilágítás kiépítése, a padlóburkolat cseréje vakvezetősáv beépítésével.