Macondónak nevezik el Garcia Márquez szülőfaluját

2005.12.30. 09:19
A Száz év magányban szereplő képzeletbeli település nevét veszi fel Aracataca. A lépéssel el akarják csábítani az irodalmi turistákat.

A kolumbiai Macondo falu Gabriel García Márquez Nobel-díjas író több regényének, köztük a Söpredéknek és a Száz év magánynak színhelyeként vált ismertté az egész világon. De rövidebb írásaiban is gyakran felbukkan a fiktív település; egyik novelláskötetének magyarul Macondóban hull az eső a címe.

Európában jött az ötlet

Sokkal kevésbé ismert viszont Aracataca, a falu, ahol Márquez született, és amelyről Macondót nagyrészt mintázta. Erről Pedro Sánchez, a falu polgármestere európai látogatásán maga is meggyőződhetett, és ebből a tényből született az ötlete: a helységnek fel kell vennie Macondo nevét, ez talán megoldás lenne sanyarú helyzetére.

Realista tábla

"A probléma egyszerű. Turisztikailag kell kihasználni illusztris falubelink tehetségét, a képzeletbeli Macondót valósággá kell változtatni" - fejtette ki Sánchez, aki hazatérve hivatalosan is benyújtotta a falu kérelmét a megyei illetékeseknek. Jogi problémák ugyan még felbukkanhatnak, de bízik a sikerben. Olyannyira, hogy már megrendelt az asztalosnál egy óriási táblát, amelyet a település bejáratához szán, a következő szöveggel. "Isten hozta Aracataca-Macondóban, a mágikus realizmus földjén."

Az elöljáró azzal példálózott, hogy ha létezhet Franciaországban egy Illier-Cambray nevű helység, Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című könyvének elképzelt faluja nyomán, akkor létezhet Aracatara-Macondo is.

És ha jönnek az "irodalomturisták", lesz pénz vízvezetékre, lesz munka és emberhez méltóbb élet. A Macondo név, amelyről Márquez önéletrajzában elárulta, hogy egy banánültetvény cégtáblája volt, csodát tehet - írta a La Repubblica című olasz napilap.