Eladó a Magna Carta

2007.12.08. 18:40
A Sotheby's aukciós ház árverésén kerül kalapács alá a Magna Carta egyik eredeti példánya. A báránybőr lapokból álló, 710 éves irat tökéletes állapotban van.

A Magna Carta a brit feudális alkotmány, az emberi jogok egyik legkorábbi nyilatkozata, alapjaiban határozta meg az angolszász jogrend kialakulását. Eredetileg 1215-ből származik, ekkor íratták alá a brit nemesek Földnélküli János királlyal a jogaikat bővítő, a királyét pedig korlátozó nyilatkozatot. Az első változat csupán három hónapig volt érvényben, és akkor sem tartotta be senki a rendelkezéseit - végül jó néhány módosítással 1225-ben emelkedett törvényerőre. Néhány pontja, például a többszörös adóztatás tilalma a mai napig szerepel a hatályos angol jogszabályok között.

Habeas Corpus

A Magna Carta legjelentősebb elemei az ellenállási cikkely (amiben II. András Arnaybullájához hasonlóan a király beleegyezik abba, hogy az általa elkövetett jogsértés miatt fegyvert fogó nemességet nem minősítheti lázadónak), és a Habeas Corpus, ami az önbíráskodást tiltja, és kimondja hogy bírói parancs nélkül senki személyes szabadsága nem vehető el. A Carta nagy része különféle adókkal foglalkozik, de szerepel benne a férjgyilkossággal gyanúsított nők istenítéleti próbáinak megtiltása, és az is, hogy békeidőben bármely angol alattvaló külön engedély nélkül elhagyhatja az országot.

30 milliót is érhet

A Magna Cartának mindössze 17 példánya maradt fenn a mai napig, ezekből kettő található Anglián kívül: egy Ausztráliában, a másik pedig a most árverésre kerülő példány. A latin nyelven írt, báránybőr lapokból álló, 710 éves irat tökéletes állapotban van. Fél évezredig egy brit nemesi család tulajdonában volt, akik az 1980-as évek elején adták el, azóta Washingtonban volt megtekinthető, egy kiállítási teremben a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányával.

Az aukció december 18-án lesz New Yorkban. A Magna Carta az egyetlen kikiáltási tárgy, a végső licitet a Sotheby's szakértői 20-30 millió dollár közé várják.