Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Magyar kulturális évad a brit királynő felügyeletével

2003.11.03. 09:55
Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 címmel egy évig tartó magyar kulturális rendezvénysorozat kezdődik ma Londonban II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök közös védnöksége alatt. A programsorozatot Hiller István kulturális miniszter indítja útjára este a Magyar arany és ezüst ünnepe történelmi ötvösművészeti kiállítás megnyitásával.
A Magyar arany és ezüst ünnepe című kiállításnak a Lord Rothschild által elnökölt Gilbert Collection Trust ad otthont. Az összesen 48 egyedi alkotást bemutató anyagot - több más hazai gyűjtemény mellett - nagyrészt a Nemzeti Múzeum kincseiből állították össze.

#alt#A most kezdődő hivatalos évadot négy hónapos előzetes rendezvénysorozat vezette be, hogy a magyar kultúra egészét átfogó ízelítővel keltsék fel a brit közönség érdeklődését.

Az első időszakban Londonra koncentráló, majd több más brit nagyvárosra is kiterjedő kulturális évad eseménysorozatát a londoni Magyar Kulturális Központ hangolja össze.

Halifaxtól Newcastle-ig

Képzőművészeti kiállítások, a komolyzenétől a jazzen át a klezmerig minden műfajt érintő zenei rendezvények, filmbemutatók, irodalmi estek, színházi előadások követik egymást már novemberben. A zenei rendezvényeinek hosszú sorát a Nemzeti Filharmonikusok koncertje nyitja meg november 6-án a dél-londoni Fairfield Halls központban. A zenekar a londoni nyitány után Halifaxben, Coventryben, Sheffieldben és Newcastle-ban is fellép.

A Magyar Magic keretében Londonon kívül Bradfordban, Bristolban, Glasgowban, Liverpoolban, Cambridgben, Birminghamben, Oxfordban, Cardiffban, Canterburyben és Belfastban is lesznek magyar kulturális rendezvények.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.