Magyar kulturális évad a brit királynő felügyeletével

2003.11.03. 09:55
Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 címmel egy évig tartó magyar kulturális rendezvénysorozat kezdődik ma Londonban II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök közös védnöksége alatt. A programsorozatot Hiller István kulturális miniszter indítja útjára este a Magyar arany és ezüst ünnepe történelmi ötvösművészeti kiállítás megnyitásával.
A Magyar arany és ezüst ünnepe című kiállításnak a Lord Rothschild által elnökölt Gilbert Collection Trust ad otthont. Az összesen 48 egyedi alkotást bemutató anyagot - több más hazai gyűjtemény mellett - nagyrészt a Nemzeti Múzeum kincseiből állították össze.

#alt#A most kezdődő hivatalos évadot négy hónapos előzetes rendezvénysorozat vezette be, hogy a magyar kultúra egészét átfogó ízelítővel keltsék fel a brit közönség érdeklődését.

Az első időszakban Londonra koncentráló, majd több más brit nagyvárosra is kiterjedő kulturális évad eseménysorozatát a londoni Magyar Kulturális Központ hangolja össze.

Halifaxtól Newcastle-ig

Képzőművészeti kiállítások, a komolyzenétől a jazzen át a klezmerig minden műfajt érintő zenei rendezvények, filmbemutatók, irodalmi estek, színházi előadások követik egymást már novemberben. A zenei rendezvényeinek hosszú sorát a Nemzeti Filharmonikusok koncertje nyitja meg november 6-án a dél-londoni Fairfield Halls központban. A zenekar a londoni nyitány után Halifaxben, Coventryben, Sheffieldben és Newcastle-ban is fellép.

A Magyar Magic keretében Londonon kívül Bradfordban, Bristolban, Glasgowban, Liverpoolban, Cambridgben, Birminghamben, Oxfordban, Cardiffban, Canterburyben és Belfastban is lesznek magyar kulturális rendezvények.