Picasso múzeumot alapítottak az örökösök

2003.10.28. 10:37
Eddig Spanyolországban a legnagyobb spanyol művésznek, Pablo Picassónak nem volt olyan önálló múzeuma, mint neves kortársainak, Salvador Dalínak vagy Joan Mirónak. Ezt a hiányt az örökösök segítségével pótolták: Malagában hétfőn nyílt meg a Picasso-múzeum. A 200 millió dollár értékű tárlattal közel egyidőben egy Picasso "csekélységeit" bemutató kiállítás is nyílt a művész mozijegyeiből, széljegyzeteiből, képeslapjaiból Párizsban.
A spanyol művész első önálló spanyol múzeuma

Picasso szülőföldjén János Károly spanyol király avatta fel az új Picasso-múzeumot. A 200 millió dollár értékű anyag a harmadik legnagyobb Picasso-tárlatnak számít a párizsi és a barcelonai után.

A Picasso szülővárosában nyílt múzeumban a mester 204 alkotását, festményeket, rajzokat, szobrokat, kerámiákat, metszeteket mutatnak be állandó kiállításon. A 200 millió dollár összértékűre becsült műveket Picasso menye, Christine Ruiz-Picasso, és unokája, Bernard Ruiz-Picasso adományozta a múzeumnak. A nyitás után egy 43 műből álló időszakos kiállításon csodálhatják meg Picasso hívei a művész zsenialitását.

A múzeumnak a malagai XVI. századi Buenavista palota ad otthont, amelyet a célnak megfelelően alakított át Richard Gluckman amerikai, valamint Isabel Camara és Rafael Martin Delgado spanyol építész. Közelében van Picasso szülőháza, amelyben most a róla elnevezett családi alapítvány működik.

"Degenerált művész"

Az 1881-ben született Pablo Ruiz Picasso 1904-ben ment Párizsba és ott, még a XIX. századot idéző "rózsaszín" és "kék" korszaka után a kibontakozó modern irányzatok, mindenekelőtt a kubizmus egyik vezéralakja lett. Később csatlakozott a szürrealista mozgalomhoz is, de mindvégig megőrizte saját egyéni arculatát, fantáziavilágát. A meggyőződéses baloldali művész az 1936-39-es spanyol polgárháború után megesküdött, hogy addig nem teszi lábát spanyol földre, amíg Franco tábornok él. A diktátor sajnos két évvel élte őt túl: Picasso, aki Dél-Franciaországban telepedett le, 1973-ban meghalt.

Fia ugyan már az 50-es években kísérletet tett arra, hogy Malagában tárlatot hozzanak létre apja műveiből, de a francóista diktatúra Picassót "degenerált művésznek" tekintette. A művész, akinek a háborús borzalmakat örökérvényűen ábrázoló Guernicája mellett ifjú korú bohócai, abszintivói, geometrikus formájú Gitáros lánya, az Avignoni kisasszonyok, a Békegalamb, vagy idős kori erotikus rajzai is a világ kultúrájának elidegeníthetetlen részei, már korábban is jelen volt több spanyolországi múzeumban, különösen Barcelona rendelkezik nagy Picasso-anyaggal.

Az új múzeumban Picasso olyan alkotásai láthatók, mint orosz balett-táncosnő feleségéről, Olga Kohlováról 1917-ben, majd 1954-ben kései múzsájáról, Jacqueline-ról készült portréi, valamint a Férfi, Nő és Gyermek, amelyet Picasso halála előtt egy évvel fejezett be.

Kiállították Picasso mozijegyeit

Október 22-én nyílt meg Párizsban egy Picasso személyét, egyéniségét fókuszba állító kiállítás, melyben feljegyzéseket, fényképeket, újságkivágásokat és személyes gyűjteményének kis darabjait tárják a közönség elé.

A Picasso archívuma című kiállítás a festő új, eddig kevésbé ismert oldalát világítja meg, a művészettörténészek és a rajongók örömére, rengeteg dokumentummal, levéllel, eddig nem látott fotóval és elveszettnek hitt jegyzettel árnyalja a kialakult Picasso-képet.

Mozijegyek, születésnapra rajzolt képek, valamint a Francia Kommunista Párt belépési nyilatkozata. A gyűjteményben fellelhető számos levél, üdvözlőkártya, képeslap, melyek Picasso és a kortárs írók, festők, politikusok, csodálók és kritikusok közti kapcsolatról árulkodhatnak.