Dömötör
12 °C
14 °C

Kelet vörös

2001.02.19. 14:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem mindennapi kiállítás nyílt meg vasárnap a Nádor utcai Centrális Galériában. A Nyílt Társadalom Archívum (OSA) és a Westminster Egyetem Demokráciakutató Intézetének közös rendezésében először láthatunk idehaza a kínai kulturális forradalomból fennmaradt propagandaplakátokat és olyan legendás - ma a kommunista folklórhoz tartozó - kegytárgyakat, mint a hírhedt Vörös Könyv vagy a Mao-sapka.
Andy Warhol is sokat tanult az egyszerű, érthető üzenetet hordozó plakátokból

A Mao Ce-Tung által 1966 nyarán megindított "nagy proletár kulturális forradalom" meghirdetett célja az emberek eszmei átnevelése volt, valójában azonban arra szolgált, hogy a fanatizált ifjúság segítségével Mao megszabaduljon pártbeli ellenfeleitől. A forradalmat a '80-as években a hivatalos álláspont a Nagy Kormányos időskori hibái közé sorolta, addigra azonban már az ellenségessé vált keleti blokk országaiban és Nyugaton is kitörölhetetlen nyomot hagyott a többéves propagandakampány.

Az audiovizuális tárlat nem csak azt igyekszik bemutatni, milyen eszközökkel lelkesítette alattvalóit a korabeli hivatalos Kína, hanem azt is, hogy hogyan hatott ez Magyarországon és a szimpatizáns nyugati piacon. Haraszti Miklós a megnyitón tartott beszédében megemlítette, hogy nem csak az itthon államellenesnek ítélt "maoisták" hittek a kínai szocialista realizmus céljaiban, hanem Andy Warhol is sokat tanult az egyszerű, érthető üzenetet hordozó plakátokból.

A kiállításon megtekinthetők többek között azok a fotók és tárgyak is, amelyeket Baracs Dénes, az MTI egykori pekingi tudósítója készített, illetve gyűjtött a hetvenes-nyolcvanas évek Kínájában. A bemutató március 24-ig tart nyitva az V. kerületi Nádor utca 11. szám alatti galériában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.