Leejtették, kettétört egy ötszáz éves festmény

2008.05.20. 15:31
A National Gallery munkásai leejtették a különösen érzékeny, fára festett képet. A múzeum hónapokig titkolta az esetet.

Kicsúszott a szállítókeretéből és kettétört egy ötszáz éves reneszánsz festmény az Egyesült Királyságban. Az esetet, amely még az év elején történt, de ez idáig titkolta a múzeum, az ország történetének legsúlyosabb múzeumi baleseteként említi a szaksajtó. A Domenico Beccafumi-festmény értéke felbecsülhetetlen, de a mester egy hasonló kvalitású képe, a Szent család 1,1 millió fontért (több mint 300 millió forint) kelt el a Sotheby's árverésén, írja a Guardian.

Nagyon komoly

A kép a múzeum munkatársainak hibájából esett ki mozgatás közben az ideiglenes keretből. A Marcia nevezetű képet három darabból álló falapra festette Beccafumi. A munka az egyik illesztésnél tört ketté. A festményt azóta restaurálták.

Az említett technikával készült alkotások egyébként rendkívül érzékenyek, a múzeumok nem is szívesen járulnak hozzá utaztatásukhoz.

A Reneszánsz Siena című kiállításra több értékes műtárgy is érkezett Európa nagy múzeumaiból. Domenico Beccafuminak három mitológiai nőalakot ábrázoló festményét állították ki, amelyek valószínűleg egy sienai nemes házát díszítették. A National Gallery tulajdonában két ilyen kép van. Egyet viszont a római Doria-Pamphili múzeumból kértek kölcsön. A National Gallery szerencséje, hogy a múzeum saját gyűjteményébe tartozó kép szenvedett balesetet.

A múzeum azóta kinevezett igazgatója, Nicholas Penny "nagyon komolynak" nevezte az esetet az Art Newspapernek, a szóvivő pedig hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a hasonlók elkerüléséért.

Hoppá, bocsánat

Nem ritka egyébként, hogy felbecsülhetetlen értékű műkincseket rongálnak meg gondatlanságból. 2006-ban az amerikai milliomos, Steve Wynn saját könyökével lukasztotta ki Picasso Le Ręve című képét, miközben a már eladott, 21 milliárd forintot érő képpel dicsekedett a barátainak, emlékeztet a Guardian.

A cambridge-i Fitzwilliam múzeumban szintén 2006-ban semmisített meg egy látogató három, ősi kinai vázát 150 millió forint értékben, amikor megcsúszott és leesett egy lépcsőn.

A Tate Britainben Gustav Metzger alkotását, egy szemetes zacskónak tűnő szemetes zacskót dobott ki véletlenül a takarító.

2001-ben az amerikai Dale Chihuly vékony üvegből készült, százmillió forintos szobrát törte össze egy, az esti fogadás berendezését mozgató munkás.

Lucian Freud egy 300 millió forintot érő rajzát pedig a védőmappával együtt küldte át az iratmegsemmisítőn a Sotheby's egyik alapos munkatársa.