Szabina
4 °C
12 °C

Art Gringo

2000.10.17. 10:52
Akik abban a reményben kaptattak fel a várba, hogy a kortárs mexikói kiállítás megnyitóján tequilával öblíthetik le a torkukra telepedett port, nagyot tévedtek. Volt ugyan langyosan tálalt Coronita kukoricasör és pálinka élményvilága nyomán definiálódó elvarázsoltság.

Aki ennek a kiábrándultságnak az okán a kiállított műtárgyakban keresett végső vigaszt, szerencsére nem csalódott.

Nyilvánvaló, hogy a mindössze tizennégy alkotót felvonultató "muestra" még durva keresztmetszetét sem adhatja napjaink legélénkebb latin-amerikai művészetének, a láttamoztatott individuális törekvések azonban szinte kivétel nélkül fajsúlyosak és makulátlanul korszerűek. Amiért ez így van, ahhoz tudni kell, hogy napjaink korszerű mexikói művészei nem a kukoricaföldek szélső barázdáiból pattantak ki, hanem kulturális élményeiket is nemzetközi vizekről öltik össze. Így például ketten Milánó és Mexikó között ingáznak, öten Európában vagy az USA-ban tanultak, öten pedig nem mexikói születésűek, csak ott élnek.

Munkásságuk így több szálon kapcsolódik az európai, illetve a nemzetközi kortárs művészeti irányzatokhoz, ami eleve multikulturális hátteret biztosít számukra, amelynek a sajátosan mexikói hagyomány úgyszintén tevőleges része. Ezek a művészek tehát, bármennyire is mexikóiak, a világban is ott vannak, s bármennyire nemzetköziek, egyben mexikóiak is, így hát a nyitottság számukra természetes állapot.

A korszerű művészet nyelvi eszközeinek legjobb hagyományára épülő alkotások egyetemes szintre emelik azokat a sajátosan helyinek tekinthető tartalmakat, amelyek az ősi latin-amerikai kultúrában gyökereznek és a jelenkorban különböző transzformációkban élnek tovább. Maria Eugenia Rabadán művészettörténész szerint a művészek közötti egyetlen közös vonás nemzetközi téren mutatott mozgékonyságukban mutatkozik meg.

Ez esetben tehát joggal érvényesülhet az a kritikai szempont, hogy a kiállított anyagban milyen mértékben, illetve arányban vannak jelen a helyi, tipikusan mexikói jellegzetességek, valamint az univerzális tartalmak. Nos, Betsabeé Romero műveinek ikonográfiája számos utalást tartalmaz a mexikói művészettörténetre és a helyi folklórhagyomány képi szimbólumaira, míg Cisco Jiménez az utcán tetten érhető vagy éppen a szemétből kimentett népművészeti motívumokban leli meg inspirációját. Jan Hendrix és Yolanda Gutiérrez munkáiban a természetvédelmi motívumok dominálnak, míg Perla Krauze tájértelmezése egy nem túl távoli jövőbe, egy "külső zónába" vezet, egy elpusztult világba, egy romhalmazhoz, ahonnan sok dolog már eltűnt vagy kezd eltűnni, s ahol a művész az, aki megtalálja a kiutat, miután az elsivatagosodott világban megalkotja a szépséget.

"Sokat is tudunk Mexikóról, meg keveset is. Az ősi kultúrák mellett van valamelyes fogalmunk a mexikói muralisták korszakalkotó tevékenységéről, a száműzött Trockij körüli poltikai-szellemi körről, a szürrealista mozgalom időleges áttelepüléséről ebbe az izgalmas országba, a mexikói filmről és népzenéről. A kortárs képzőművészetről azonban szinte semmit sem tud a magyar tárlatlátogató", véli Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója.

De most pont ő tett róla, hogy ez ne legyen így tovább. És erre már meg lehet inni egy gyomorrángató tequilát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.