Új kortárs művészeti fellegvár a fővárosban

2001.09.21. 15:37
MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény és Kiállítóhely néven új kulturális központ kezdi meg működését pénteken Budapesten, az évek óta üresen álló egykori Wolfner-féle újpesti bőrgyár két volt ipari csarnokában - tájékoztatták a magánberuházók a megnyitót megelőzően a sajtó képviselőit.
A IV. kerületi József Attila utca 4-6. szám alatti gyűjteményt az idén alakult Modern Művészeti Szolgáltató Közhasznú Társaság (Modern Művészeti Kht.) működteti. A Kht-t két magánszemély, Kováts Lajos, a Blitz Galéria alapító-tulajdonosa és Winkler Márton, az Amma Rt. vezérigazgatója alapította.

Az újpesti bőrgyár felújított műemlék-jellegű épületeiben, (a két ipari csarnok a termékellenőrzés színtere volt, innen a MEO elnevezés), illetve egy újonnan emelt fogadóépületben összességében 2.600 négyzetméternyi kiállítóhelyet alakítottak ki.

Az intézmény kiállítási programja azon a magángyűjteményen alapul, amelyet Kováts Lajos válogatott össze. Ebben a hagyományos technikával készült alkotások mellett video és digitális technológiákat felhasználó műalkotások is helyet kaptak.

A gyűjtemény - amely hosszú távú letétként kerül az intézmény kezelésébe - átfogó képet kíván adni a 90-es évek kortárs hazai művészeti életének jelentősebb tendenciáiról és meghatározó alkotóiról.

A jól ismert "kortárs klasszikusok" mellett nagy súllyal szerepelnek majd a fiatalabb generációk legtehetségesebb alkotói, illetve a hazai és nemzetközi képzőművészeti élet reprezentánsai mellett rendszeresen teret kapnak majd más művészeti ágak képviselői is - ígérik.

A gyűjtemény kitalálói ismeretterjesztő előadásokat is terveznek, hogy "az egész családnak élményt nyújtó művészeti foglalkozásokon keresztül a nagyközönség számára is érthetőbbé és szerethetővé tegyék a kortárs művészet sokak által egyelőre értetlenül szemlélt alkotásait" - olvasható a kiállítóhely megnyitására kiadott ismertetőben.

Az első, a Krém című kiállításon mások mellett Bak Imre, Fehér László, Károlyi Zsigmond, Komoróczky Tamás, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Németh Hajnal, Szacsvay Pál és Szűcs Attila munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Mivel az intézmény folyamatos állami, vagy önkormányzati támogatásban nem részesül, a működési költségeket vállalkozási tevékenységből - például üzleti rendezvények helyszíneként - teremtik elő.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 7,7 millió forintot adott a Kortárs Művészeti Gyűjteménynek. Az összeget katalógus-készítésre, illetve kiállítások szervezésére fordítják. Az intézményt pénteken este Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter nyitja meg.