Mégis beengedték Vénuszt a londoni metróba

2008.02.17. 17:06
Hosszas huzavona után szombaton megadta magát a londoni közlekedési hatóság: engedélyezte, hogy a brit főváros metróállomásain id. Lucas Cranach (1472-1553) Vénuszával reklámozzák a 16. századi nagy német festő márciusban nyíló kiállítását.

A szőke copfos, meztelen istennőt ábrázoló festményt, ami a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia tárlatára csábított, túlságosan is figyelemfelhívónak tartották az illetékesek és nem engedélyezték az elhelyezését a metróban. Döntésükben arra a szabályzatra hivatkoztak, hogy tilos minden reklám "ami szexuális összefüggésben mutat be férfiakat, nőket és gyermekeket, vagy pedig félig vagy teljesen meztelenül ábrázolja őket".

"Tekintettel kell lennünk valamennyi utasunkra, és vigyáznunk kell arra, hogy ne sokkoljuk őket a reklámplakátokkal" - nyilatkozta még a hét elején a londoni közlekedési társaság, a Transport for London szóvivője.

A TFL azonban végül felülvizsgálta saját döntését. A hivatalos indoklás egyszerű volt: nem ítélhetnek mindig helyesen abban a reklámáradatban, amivel folyamatosan bombázzák őket. A valódi ok azonban az volt, hogy a TFL köznevetség tárgya lett e viktoriánusan prűd döntésével. John Whittingdale, a brit képviselőház kulturális és médiabizottságának elnök egyenesen "debilnek" nevezte a tilalmat, de még a tiszteletre méltó Királyi Akadémia is felháborodásának adott hangot: "Nevetséges, hogy napjainkban nem lehet plakátot készíteni egy 500 évvel ezelőtti festményből" - mondta hitetlenkedve az akadémia szóvivője.