Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A meztelen város

2001.03.20. 11:03
Az Árnyékkötők csoport érdekes akciót valósított meg a Városanalízis című projektben, melyben a művészek ,,feltérképezték" Budapest különböző, egyenlő részre osztott térképének részeit. A képzőművészeti csoport összegyűjtötte a szexhirdetéseket, majd az összeállított anyagokat elfaxolták egy központi számra, ahol a beérkezett anyagokból összeállt a város egészének ,,térképe", majd az egész anyag kiállításra került a Vigadó téren.
A tiltások, jogiak és erkölcsiek lebontásával közelebb kerültünk a szabadság fogalmához. Vagyis rájöhettünk arra, hogy szabadságunk jószerivel abból áll, hogy ezt-azt mondhatunk (soha következmények nélkül), ide-oda utazhatunk (amennyiben elszegényedett társadalmunk felső osztályához tartozunk), szavazhatunk erre vagy arra az őszinte, jóindulatú, valamennyiünket a nagyon-nagyon távoli európai álomba vezető politikusra, megpályázhatunk előre lerendezett álláspályázatokat, s tombolhatunk a pártok nagygyűlésein, szakszervezeti és civil szervezeti jószerivel manipulált tiltakozásokon. Az átmeneti időszakokban pedig marad a farkasszem: farkasszemet nézni a pénzszerzés nehézségeivel, a pénz mint szabadság és demokrácia moráljával, amely a legtöbbek számára igen távol van, s arca számukra ismeretlen.

Mégis vannak az új szabadságnak tagadhatatlan előnyei. Mondok egyet: mindazok, akik személyi tehetetlenségüket eddig csak társadalmi aberrációban tudták levezetni, a szexet - a kívánatos mentálhigiénés egyensúlyállapot elérése céljából - most már mint hobbit, mint lelki- és testi önkielégítés különböző szolgáltatási variációit is gyakorolhatják. Vannak, akik bejárónőjüket támadják meg ajánlatukkal, s később továbbadják munkahelyi kollégáiknak a vállalkozó asszonykát; vannak, akik csoportszexes szeánszra mennek vállalatukkal, és rendezvényszervezésről kérnek számlát a cécó után; és vannak, akik szadó-mazó klubokban keresik a kapcsolatot és a büntetést szinte reménytelenül.

De megvannak e műfajnak a saját alternatívjai is: azok, akik ezen pénzigényes aberrációlevezetési tevékenységeken kívül is megpróbálnak szeget ütni egymás fejébe. Ők a szexhirdetések magányos és reménykedő sportolói, feladói és izgatott olvasói. Ők azok, akik a harci front első vonalába állnak, széttárják köpenyeiket, és kiontják lelküket. Könyörögnek, csábítanak, felajánlanak, fenyegetnek. ,,Gyere el, és megmutatok mindent...Megteszek mindent, amit csak akarsz... Nekem ekkorám, akkorám van, pont a te számodra... Legtitkosabb vágyaidat kielégítem... Izélj rám, és én is rádizélek... Szexért takarítok... stb." A felhozatal több mint gazdag, sokak számára feltehetően nagyon is ismerős, úgyhogy a gyenge utalásokat itt most nem folytatom.

Az Árnyékkötők csoport érdekes akciót valósított meg a Városanalízis című projektben, melyben a művészek ,,feltérképezték" Budapest különböző, egyenlő részre osztott térképének részeit, s e csoportra a Ferencváros miliője esett. A többi képzőművészeti csoport a város többi részén egy-egy kulturális intézményben székelve gyűjtötte az anyagot az adott városrész valójából, majd az összegyűjtött, összeállított anyagokat elfaxolták egy központi számra, ahol a beérkezett anyagokból összeállt a város egészének ,,térképe", majd az egész anyag kiállításra került a Vigadó téren.

A Ferencvárosból a fent említett hölgyek és urak hirdetései szerepeltek, jórészt fotókkal, melyek rávetültek a városrész térképére. Profi szépségek és amatőr szexkamikázék, nevetségesek, tragikusak, naivak, gyakorlottak és sunyik együtt üzentek a valóságnak, s vártak választ szavukra vagy sikolyukra. Az eredmény mindenképpen érdekes: egy lemeztelenített város lemeztelenített valósága, annak pontosan az a része, melyet az a legnagyobb szeméremmel rejteget, s mely a legjobb lakmusza is egyben annak, hogy ki mit tud szabadságával kezdeni vállalkozásában, hobbijában vagy betegségében.

A város így részben lemeztelenedik, ámbár életének java a jog és erkölcs színfalai mögött zajlik. Ha mögéjük láthatnánk, lehet, hogy azt a benyomást szereznénk, hogy vágyaikban és gyakorlatukban ezek a csoportok igen hasonlók. Vagyis, hogy az élet mindenhol nagyjából egyforma.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.