Író- és költőiskola indul októbertől

2006.06.27. 13:54
Magyar Író Akadémia néven szépíróképzés indul a Művészetek Palotájában, a kurzuson mások mellett Závada Pál, Vámos Miklós, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Konrád György és Karafiáth Orsolya is előadásokat tart. Július 15-ig még lehet jelentkezni.

Mint tudjuk, minden emberben van egy könyv, és ez Magyarországon különösen igaz, ahol kiugróan magas az ezer lakosra jutó alanyi józsefattilák és kosztolányidezsők száma.

A kezdő íróknak nem mindig könnyű eljuttatni zsengéiket egy mesterhez, aki őszinte véleményt mond írásaiktól, rámutat a hibákra vagy éppen örökre lebeszéli őket a magyar nyelvvel folytatott további hadakozásról.

Két szemeszter

Van, akinek tehetsége van. Van, aki sokat olvas és abból tanul, de a szépírás fortélyait egy határig lehet tanítani is. Ezt ismerte fel az a társaság, amely októbertől indítja el a Magyar Író Akadémia (MÍA) elnevezésű szépírói kurzust.

Ma Magyarországon nincs professzionális szépíróképzés. A MÍA előképének a múlt század elején Négyesy László által vezetett legendás stílusgyakorlati szemináriumok számítanak, amelyeket többek között Babits Mihály, Juhász Gyula és Kosztolányi Dezső is látogatott.

Az Íróakadémia képzése két részre tagolódik. Az október 14-december 16-ig tartó első szemeszter munkacíme „Így írunk mi”, amelyben a résztvevők híres magyar írók és költők előadásait hallgathatják.

Az első szemeszter elvégzése után lehet továbbmenni a második, – „így írtok ti” kurzusra. Itt már lehetőség lesz arra is, hogy a résztvevők saját írásaikat elemezzék, javítsák az oktatók segítségével.

Az októberben induló képzés tanárai lesznek Závada Pál, Vámos Miklós, Tóth Krisztina, Szilágyi Ákos, Spiró György, Schein Gábor, Parti Nagy Lajos, Oravecz Imre, Márton László, Lázár Ervin, Kukorelly Endre, Kornis Mihály, Konrád György, Karafiáth Orsolya, Háy János, Forgács Zsuzsa, Békés Pál, Bartis Attila és Bächer Iván.

Az írás, a művészet és a siker

Az előadások az írás technikai, művészeti részét és az íróvá válás, a sikeresség az önmenedzselés kérdéskörét érintik. Az előadók beszélnek az íróvá válás folyamatáról, az írás születéséről és kulisszatitkairól és személyes életútjukról is.

A meghirdetett tematika alapján olyan kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők, hogy mi az irodalom, mi a szöveg, mi a viszony a populáris és ”magas” művészetek között. Szó lesz a közönségsikerről, az eladható és megvásárolható kultúráról, a kulturális marketingről és az érvényesülésről az irodalmi piacon.

A MÍA szervezői a képzést elsősorban irodalomkedvelőknek, eddig csak asztalfióknak író költőknek, pedagógusoknak, újságíróknak és kommunikációs szakembereknek ajánlják. Az akadémia inspiráló alkotói közeget szeretne nyújtani a jövőbeni íróknak és költőknek. A MÍA segíti a hallgatókat abban is, hogy kiadásra érett műveik eljussanak az irodalmi folyóiratokhoz, könyvkiadókhoz, de megjelenteti írásaikat saját honlapján is.

Kedvezmények

Az első 40 órás szemesztert a Művészetek Palotájában tartják október 14 és december 16. között szombatonként. Jelentkezni július 15-ig telefonon, személyesen, levélben, interneten vagy emailen lehet.

A szombat délelőtti csoportba már beteltek a helyek, ezért indítanak egy délutáni kurzust is 14-18 óráig, amelyre még lehet jelentkezni.

Egy szemeszter tandíja 120 ezer forint, mérlegelés alapján azonban kedvezmény is kapható. Egy cég, a Szerencsejáték Rt. már csatlakozott a programhoz, így több helyet szponzorál. Ezekre az ingyenes helyekre pályázni is lehet.