Milliószámra veszik az ázsiai szoft-Harry Pottert

2006.07.03. 12:56
Távol-keleti igényekre szabott Harry Potter-klón döntögeti a világhírű varázslótanonc népszerűségi csúcsait Ázsiában.

Boszorkányokkal, vámpírokkal, sötét sarkokkal és szellemekkel teli ifjúsági regénysorozat, a Mr. Midnight kezdi kiszorítani Harry Pottert, a híres varázslótanoncot az ázsiai piacról, írja az AFP hírügynökség.

"Már több mint egymillió példányban kelt el Szingapúrban, Malajziában, Vietnamban, Thaiföldön, Kínában, Hongkongban és Indonéziában" - közölte Alex Chacko, a könyvek kiadója.

Hátborzongató meglepetések

"Az ázsiai gyerekek mások, mint az amerikaiak. Más az értékrendjük - mondta Jim Aitchison, a Mr. Midnight-könyvek írója. - Az ázsiai gyerekek sokkal ártatlanabbak... Ami egy ázsiai gyereket sokkol egy könyvben, arról egy amerikai gyerek azt gondolja: Ennyi?" Az Ausztráliából származó író húsz éve él Szingapúrban, és elég gyakorlottnak érzi magát, hogy ázsiai gyerekekről írjon: "Eleget éltem itt, láttam elég gyereket, és beszéltem elég emberrel."

A cukormázas képekkel illusztrált könyv párás esőerdőkben, felhőkarcolókban és hasonló, megszokott ázsiai helyszíneken játszódik, ahol a főszereplő gyerekeket váratlan és hátborzongató meglepetések érik, közben megtanulják, hogyan kell megbocsátani, hogy kell csapatban dolgozni és hasonlók.

Annak ellenére, hogy ázsiai központú a könyv, a nem ázsiai országok is érdeklődnek a Mr. Mindnight iránt, mondta Chacko, aki mostanában kötött szerződést az új-zélandi kiadókkal, hogy ott is megjelenjen angolul a könyv. "Egy jó történet nem csak itt adható el, hanem a világ más részein is. Ez más, mert ázsiai, és hasonló, mert jó történet" - mondta Chako.