Arthur Miller születésnapjára

2000.10.16. 18:59
Ma nyolcvanöt éves a halhatatlan ügynök Mr. Agy - azaz Arthur Miller. Annak ellenére, hogy a hatvanas évek után írt művei kevés visszhangot keltettek, irodalmi körökben tevékenysége még mindig meghatározó.

Arthur Miller 1915. október 17-én született New Yorkban és sokáig úgy tűnt, hogy apjára ütött. Brooklyni iskolaévei alatt nem igazán remekelt a tanulós tárgyakból. Inkább a sporttal foglalkozott, és talán a lányokkal. Meg is lett ennek az eredménye, mert a középiskola után egyetemre nem vették fel - állítólag azért, mert nem tudott helyesen írni. Pedig Miller ekkorra már eldöntötte, hogy drámaíró lesz. Esélyei nagymértékben csökkentek az 1927-es gazdasági válság hatására, ugyanis apja női ruhagyára csődbe jutott.

1934-ig autóbuszalkatrész-raktárban gürizett és magánórákra járt. Ebben az évben felvették a Michigani Egyetemre. Még mindig nő a fű címmel itt írta első drámáját, amit a kritikusok meglehetősen pozitívan fogadtak. Miután elvégezte az egyetemet, 1938-ban visszatért New Yorkba, ahol forgatókönyvírással foglalkozott.

Első házasságát 1940-ben kötötte, korábbi csoporttársnőjét, Mary Slatteryt vette feleségül. Két gyerekük született.
Katonának nyegle alkata miatt nem vitték el, de a hadiiparban dolgozott, egy hajójavító telepen dolgozott és közben riportregényéhez, mely a Helyzet normális címmel jelent meg, gyűjtött anyagot. 1944-ben a Broadwayn bemutatták Az ember, akinek mindenben szerencséje volt című drámáját, bár inkább ne tették volna, totális bukás volt. Három évvel később azonban siker koronázza az Édes fiam bemutatóját. A darab rengeteg - 328 - előadást ért meg.

Ekkoriban megugrott a Miller család helyzete, gyorsan vásároltak is egy farmot Connecticutban, ahol Miller nekilátott Az ügynök halála című dráma megírásához. 1949-ben készült el vele. Pulitzer-díjat kapott. Egyúttal McCarthy inkvizíciója is felfigyelt rá, és a kommunistavadászok céltáblájává vált. Ennek hatására írta meg a Salemi boszorkányok című drámáját, melynek alapját egy 1692-es boszorkányper adta. Kétszer is megfilmesítették, a második feldolgozás 1996-ban Oscar-díjat kapott. 1955-ben az Amerika-ellenes Tevékenységeket Vizsgáló Bizottság - sok más művészhez hasonlóan - perbe fogta és elítélte.

1956-ban elvált feleségétől és pár héttel később titokban összeházasodott Marilyn Monroe-val. A sajtó jókat derült rajtuk - Mr. Agy és Miss Testnek csúfolva őket. Öt évvel később a Kallódó emberek forgatása közben azonban szétköltöztek, majd elváltak. Marilyn 1962 augusztusában meghalt. Miller nem tétlenkedett, még ugyanabban az évben feleségül vette Inge Morath fotoriportert.

1964-ben önéletrajzi ihletésű drámát írt A bűnbeesés után címmel. Az alku című darabjával pedig rendezőként is debütált.
Később volt a PEN Club elnöke, az Oxfordi Egyetem kortárs színháztudományi tanszékének vezetője.
Ma nyolcvanöt éves a halhatatlan ügynök. (Forrás:MTI)