Deformálódik a Mona Lisa

2004.04.26. 16:29
A párizsi Louvre hétfőn bejelentette, hogy tudományos program indul leghíresebb festménye, a Leonardo da Vinci festette Mona Lisa tanulmányozására. A múzeum elismerte, hogy a remekmű állapota aggodalomra adhat okot.
A múzeum közleménye szerint a vékony falemez, amelyre a legendás képet festette alkotója, nagyobb deformációt mutat, mint korábban. A tanulmány elkészítését ez, továbbá annak a teremnek 2005-re tervezett átrendezése indokolja, amelyben a festmény kiállítják.

A vizsgálatot a francia múzeumok kutató- és restauráló központjával együttműködve végzi el a Louvre, kettős céllal: egyfelől jobban megismerni a Mona Lisa anyagait, másfelől elemezni, mennyire kényes a mintegy 500 éves kép, amely különösen érzékeny a klímaváltozásokra.

A mélyreható vizsgálatot ugyanakkor úgy fogják elvégezni, hogy a kép folyamatosan megtekinthető legyen a múzeumban - nyugtatja a látogatókat a Louvre igazgatóságának közleménye.

A terrortól is védik

A Mona Lisa feltehetően 1503 és 1505 között készült. Arról, hogy ki a rejtélyes mosolyú hölgy, és milyen kapcsolatban állt a festővel, mindmáig több elmélet ismeretes. Feltételezhető, hogy a Monna vagy Mona Lisa nevű ífjú hölgyről volt szó, aki 1495-ben férjhez ment az akkoriban jól ismert Francesco del Giocondo nevű férfihez, innen a mű másik ismert neve, a La Gioconda.

Maga Leonardo annyira kedvelte a manapság a reneszánsz festmészet mintájának tekintett képet, hogy hosszú időn át mindig magával vitte - végül valószínűleg eladta a francia udvarnak.

Mindig híres képnek számított, különösen nevezetessé vált azonban 1911-ben, amikor egy olasz férfi, aki nem tűrhette, hogy Franciaországban található, ellopta. A kép csak két év múlva, Firenzében került elő, azóta őrizetét megerősítették. A merénylőktől is védik, ezért csak különleges üveglap mögött tekinthető meg a múzeumban.