Felavatták a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban

2008.04.23. 12:23
Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is ott volt az ünnepségen. Sólyom László szerint a múzeum feladata nem csak az értékőrzés lesz, hanem tudományos műhelyként is működhet.

Sólyom László köztársasági elnök felavatta a Magyar Nyelv Múzeumát szerdán a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban, a nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén.

Az államfő ünnepi beszédében kiemelte: reményei szerint a múzeum az értékőrzés mellett a magyar nyelv fejlődését inspiráló tudományos műhely, nemzedékek nevelője lesz.

A múzeum felépítését 1994-ben határozta el a Kazinczy Ferenc nevét viselő társaság, az építkezés azonban csak tavaly áprilisban kezdődhetett el. Sólyom László úgy fogalmazott: "13 év küzdelem eredményeként avathatjuk fel a Magyar Nyelv Múzeumának épületét."

Az ünnepségen részt vett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, Hörcsik Richárd, Sárospatak és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Az avatáson több száz érdeklődő is megjelent, sokan a határon túlról érkeztek.