A kísérleti fotózás hete a Modemben

2007.03.27. 11:54
A kísérleti és kortárs fotográfiával foglalkozik a debreceni kortárs képzőművészeti múzeum, a Modem új rendezvénysorozata.

A MODEM Fotocella néven - André Kertész: Torzulások című kiállításához kapcsolódva - rendezvénysorozatot tart a kísérleti fényképezésről.

Csütörtök este hét órakor Vajda Mihály akadémikus megnyitja a Kertész-kiállítást. Csütörtöktől a MODEM fogadóterében láthatóak a debreceni származású fotóművész, Szilágyi Lenke különös atmoszférájú, kortárs művészeket megjelenítő képei.

Sötét busz

Első alkalommal pénteken 15 órakor indul a Baltazár Dezsőt térről a Camera buscura, Keserue Zsolt és Enyingi Tamás képzőművészek interaktív projektje. Ez egy sötétkamerává alakított nosztalgia autóbusz, mely első nap Derecskére és Hajdúböszörménybe tart, másnap pedig Hajdúszoboszlóra utazva ígér egyedi vizuális élményt.

Pénteken délután nagy érdeklődésre tarthat számot Gyenes Zsolt Kortárs fotóművészet és absztrakció című előadása, melyben a műfaj érdekes keresztmetszetét láthatjuk, miközben képeiken át megismerhetjük jeles képviselőit.

A szombati szakmai beszélgetés Koronczi Endre képzőművésszel zajlik, aki a képzőművészeti fotóhasználat tapasztalataiba vezeti be hallgatóságát, természetesen képekkel illusztrálva. A Fotocella programjai között találhatunk még ismeretterjesztő-, illetve művészi filmvetítéseket, MODEM matiné címmel klasszikus mesedia-vetítést óvódásoknak, egész napos, tartalmas, mégis játékos múzeumi foglalkozásokat a fotózás, illetve a szitanyomás technikáinak megismerésével.

 Pillanatnyi kísérletek

Több mint száz pályamunka érkezett a Pillanatnyi kísérletek címmel, iskolásoknak meghirdetett kísérleti fotópályázatra. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadója csütörtökön 14 órától lesz.

Ekkortól látható a legjobb fotókból válogatott kiállítás is a MODEM múzeumpedagógia termében. Ugyanezen a napon 16 órától hallgathatják meg az érdeklődők Kukla Krisztián esztéta előadását William Henry Fox Talbot-ról, a művészi igényű fotózás úttörőjéről.