Méregdrágán nyitott a New York-i MoMa

2004.11.22. 15:00
Két év után újra látogathatják az érdeklődők New York egyik lehíresebb múzeumát, bár az új jegyárak sokakat elkeserítenek.
Szombaton kétéves szünet után megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Museum of Modern Art (MoMA). A 825 millió dolláros átépítést Yoshio Taniguchi japán építész irányította, a tárlatokon többek között Picasso, Matisse, Munch, Andy Warhol, van Gogh és Jackson Pollock munkáit lehet újra megtekinteni.

Több ezren várakoztak a bejáratnál, hogy bejussanak a nyitás alkalmából ingyenesen látogatható múzeumba, amely az építkezés eredményeképpen régi területének kétszeresére nőtt. A jegy a felújítás kölségei miatt egyébként 20 dollár lesz.

Új MoMA

Egy New Jersey-ből érkező házaspár volt a legszerencsésebb: mivel elsőként léphették át a MoMA kapuját, egész életre szóló tagságot kaptak a múzeumtól.

Egy idősebb hölgy, Blanche Liker Brooklynból a CNN-nek elmondta, hogy másfél órát várakozott a sorban, míg bejuthatott az épületbe, de nem bánta meg.

"Csodálatos" - lelkendezett Liker. "Kislány koromból emlékszem ezekre a festményekre!"

A hetvenöt éves múzeum 1939-ben költözött a manhattani 53. utcába, az építkezéshez a telket John D. Rockefeller iparmágnás biztosította. A felújítási munkálatok idejére 2002 májustól egészen most szombatig egy queens-i raktárépület adott otthont a leghíresebb festményeknek.

Nagyobb tér, magasabb ár

Az újonnan megnyílt múzeumban elég hely jut majd a MoMa híres fotógyűjteményének is, amit eddig kénytelenek voltak ritkított formában kiállítani. A látogatók arról számoltak be, hogy a tömeges érdeklődés ellenére tülekedés nélkül, kényelmesen elfértek a múzueum tág belsőiben.

Elégedetten nyilatkoztak a múzeum barátságos munkatársairól is, bár sokan kifogásolták a New Yorkban is magasnak számító húszdolláros belépőt.

"Ezt csak a középosztály engedheti meg magának" - jelentette ki Orlando Lima, a múzeum egyik vendége. "Úgy érzem, éppen ez az a hely, ahová bárkit be kéne engedni, nem csak azt, akinek sok pénze van."

Várakozók

A jelenlegi szabályzat szerint a MoMA tizenhat éves korig ingyenesen látogatható, a diákok tizenkét dollárt, a hatvanöt év felettiek tizenhat dollárt fizetnek egy jegyért. A húsz dollár a felnőttjegy ára.

A New York Times cikkében "felháborítónak és cinikusnak" nevezte a jegyáremelést, de Glenn D. Lowry múzeumigazgató megvédte az új árakat.

"A költségvetésünkben megpróbáltuk megtalálni a helyes egyensúlyt" - nyilatkozta. Lowry szerint a megnövekedett biztosítási költségek is hozzájárultak az áremeléshez.

Teáscsésze

Taniguchi új dizánja a tágasabb terek mellett meghagyta a régi múzeum kedvelt elemeit is; ilyen például a MoMA híres szoborkertje. A japán építész hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az átépítés sikeréről csak akkor győződhetnek meg, ha már eltelt egy kis idő és látják, hogyan telik meg tárlatokkal és látogatókkal.

"A múzeum olyan, mint egy japán teáscsésze. Önmagában nem mond semmit, de ahogy beletöltjük a zöld teát, előtűnik a nagyszerű kontraszt. Vagy mint egy tányér. A tányér semmi, amíg meg nem töltik étellel. A kettő együtt a lényeg" - magyarázta Taniguchi.