Áthelyezték a Mona Lisát

2005.04.08. 14:52
A párizsi Louvre-ban új helyet kapott a világ legismertebb festménye. A képet évente hatmillió ember látogatja, ami a Da Vinci-kód megjelenése óta folyamatosan nő.

Lélegzetvisszafojtva emelték ki a Louvre kurátorai a Mona Lisát díszes keretéből, majd selyempapírral burkolták be, mielőtt ünnepélyesen átgurították volna új otthonába. A feszültség csak akkor hagyott alább, amikor a képet már biztonságban tudták a golyóálló üveg mögött. Új, tágas környezetének felújítása 4,8 millió euróba került, adta hírül a BBC. Az új terem természetes fényt enged a festményre a mennyezeten keresztül, és szpotlámpák fénye segít eltüntetni az öregedés zöldes árnyalatát a vászonról.

Különleges figyelem

"A Mona Lisa minden "mozdulatát" különleges figyelem kíséri, mint a világ egyik legnagyobb hírességét - mondta Jean Habert, a velencei festmények legfőbb kurátora, a megnyitásra ellátogató rengeteg fotósra utalva. - Elképesztő, mintha valódi sztár lenne - és az is, egy sztár, aki sosem hal meg."

A tágasabb helyre részint azért volt szükség, mert a Mona Lisát évente hatmillió ember látogatja meg, és ez a szám a Da Vinci-kód című könyv megjelenése óta csak nőtt. Ez év nyarán ugyancsak sok kamera lepi majd el a Louvre-t, ha elkezdik forgatni a könyv filmadaptációját Tom Hanks, Audrey Tautou, és természetesen maga a Mona Lisa szereplésével.