Monet-kiállítás Budapesten

2003.11.10. 11:36
A Monet és barátai című tárlat december 1-én nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban. Monet víziliomait, tulipánmezőit 100 éve állították ki utoljára Magyarországon.
Monet huszonöt festményét, köztük több normandiai tengerparton született tájképet, a Gare Saint-Lazare pályaudvart, a londoni parlamentet, a holland tulipánmezőket, valamint a vízililiomokat bemutató sorozatának egy-egy darabját is bemutatják. A kiállításra harminchárom európai és amerikai gyűjteményből érkeznek festmények, rajzok és szobrok. A Szépművészeti három Monet-festménnyel egészíti ki a tárlatot.

Látható lesz a festőbarát Auguste Renoir-nak Monet-t ábrázoló portréja és Édouard Manet-nak a Monet-családot kerti pihenője közben megörökítő életképe. A tárlat az impresszionista mesterek Manet, Pissarro, Renoir, Boudin, Sisley, Signac alkotásait rendezi tematikus csoportokba: láthatóak lesznek arcképek, a normandiai és a tengeri táj, a londoni és a velencei utazások, a Szajna-partja, kertek és parkok. Külön hangsúlyt kap a kiállításon az idős Claude Monet, valamint a szobrász Auguste Rodin barátsága.

A tárlatra időzítve, a Vince Kiadó gondozásában francia-magyar nyelvű katalógus jelenik meg tanulmányokkal. A magyar tanulmány az impresszionista festők gyűjtésének magyarországi történetét eleveníti fel, és bemutatja, hogyan alakult ki a Szépművészeti Múzeum impresszionista gyűjteménye mellett az Andrássy-, a Hatvany-, a Herzog-, a Kohner-, a Majovszky- és a Nemes-gyűjtemény.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő közlése szerint a magyar állam 24,5 milliárd forintos kezességvállalással segíti a nagyszabású impresszionista kiállítás létrejöttét.