Miller színdarabot írt Monroe-ról

2003.07.29. 10:40
Arthur Miller újra színdarabot írt ex-feleségéről, Marilyn Monroe-ról. A darab középpontjában a színésznő önromboló életvitele áll.
Marilyn Monroe ital- és drogproblémái is szerepelnek exférje, Arthur Miller új darabjában. A Finishing the Picture című színdarab (vagy inkább darabvázlat) alapja Monroe utolsó filmje, a Kallódó emberek (The Misfits). A színésznő 1962-ben, 36 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban.

Monroe személye konkrétan nem jelenik meg a darabban, de a többi szereplő folyamatosan róla beszél. Az elbeszélésekből tudható, hogy Marilyn egy hotelszobában tölti idejét, nyugtatókkal és alkohollal bódítva magát, barátai pedig megpróbálnak segíteni neki.

Az író, aki mindeddig elzárkózott attól, hogy Monroe-val való házasságáról beszéljen, most irodalmi estet szervezett barátainak, amin újonnan készült darabját olvasta fel. A műből sok minden kiderül Miller és Monroe kapcsolatáról. "Arthur látni akarta, hogy hat a darab közönség előtt"- nyilatkozta az író egyik barátja a felolvasás után. "Ez még nem egy teljes színdarab, csak egy vázlat."

A 87 éves Miller már 1964-ben is írt egy darabot ex-feleségéről After the Fall címmel. Abban az időben az író Marilyn megszállottja volt, ami világosan kiderül a drámából is. Millert klasszikus darabjai, a A salemi boszorkányok (The Crucible) és Az ügynök halála (Death of a Salesman) tették híressé. Monroe utolsó filmjét, a Kallódó embereket, melyben Clark Gable-lel szerepel együtt, szintén Miller írta.