Elveszettnek hitt Móra-regényt találtak

2004.07.12. 17:06
Az író dédunokája találta meg a kézíratot, amit eddig csak cenzúrázva olvashattunk, illetve Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjéből ismerhettünk.
Megtalálta és kiadatja Móra Ferenc elveszettnek hitt, Hannibál feltámasztása című kisregényét az író dédunokája; a könyv az író születésének 125. évfordulójára, július 19-én jelenik meg - ezt a dédunoka, Vészits Andrea közölte hétfőn az MTI-vel.

Végre csorbítatlanul, cenzúra nélkül jelenhet meg a regény, amelyből 1956-ban Fábri Zoltán rendezett filmet Hannibál tanár úr címmel - mondta. A dédunoka tudomása szerint Móra Ferenc 1924-ben a Világ főszerkesztőjének, Feleky Gézának a kérésére írta meg a Hannibál feltámasztását.

A "vitriolos, a Horthy-rendszert kipellengérező stílus miatt azonban a mű nem láthatott napvilágot", az indok viszont az volt, hogy a főszerkesztő "elvesztette" a kéziratot - mondta el Vészits Andrea. Hozzátette: Móra Ferenc soha nem készített másolatot a megírt szövegekről, ezért abban a hitben halt meg, hogy a kézirat végleg eltűnt.

Előásta

Az író halála után néhány hónappal, 1934-ben Feleky Géza költözés közben megtalálta a kéziratot, majd eredménytelenül próbálkozott a Révai Kiadónál a megjelentetésével, végül a család Móra Ferenc egyik barátjára, Roóz Rezsőre bízta a regényt.

Hannibál Fábri filmjében
Hannibál Fábri filmjében
"Amikor 1944-ben azzal fenyegették Roóz Rezsőt, hogy elviszik a nyilasok, ő a kézirattal menekült, vitte magával és így megmentette" - mondta Vészits Andrea.

Tájékoztatása szerint a II. világháború után Roóz Rezsőtől a kézirat a Magyar Nemzethez került. A lap közölte a kisregényt, majd az eredeti szöveg eltűnt, s mindenki azt hitte, soha többet nem kerül elő.

"Valamilyen úton-módon visszajutott a papámhoz 1953-ban, akkor ő elrakta, és soha senkinek nem szólt a családban arról, hogy ez a kézirat megkerült" - mesélte a dédunoka.

Vészits Andrea - elmondása szerint - a dédapjáról szóló filmhez gyűjtött anyagot, amikor eszébe jutott egy emlék: "Egyszer a papámnál láttam egy borítékot, amire az volt felírva, hogy Hannibál, és újságkivágatok lógtak ki belőle".

"Köztük megtaláltam a teljesen érintetlen kéziratot" - idézte fel.

Meghúzták

Az eredeti szöveget átvizsgálva kiderült, hogy a kisregénynek a Magyar Nemzetben közreadott változatában körülbelül 250 változtatást hajtottak végre, ezek egy része kifejezetten cenzurális, de van sok olyan javítás is, ami stiláris jellegű, tehát a cenzor stilizálta Móra Ferencet - közölte a dédunoka.

Nem tűrt nyomdafestéket az a mondat sem: "Jó ember voltam én világéletemben, halálom után váljak aktív politikussá" - említette példaként. Tájékoztatása szerint a Hannibál feltámasztásának gondozását az Argumentum Kiadó vállalta.