Yeke-yeke a Millenárison

2002.12.05. 14:27
A hétvégén Budapesten lép fel a világzene egyik legismertebb figurája, a gunieai születésű Mory Kante. A tizenöt éve írt "Yeke-yeke" című sláger megírása óta gyakorlatilag permanens turné az élete, vasárnap a Millenáris Parkot rázza meg.
Mory Kantét szerencsére már nem kell bemutatni a world music hazai rajongóinak, nem kell bemutatni a Sziget világzenei színpadot látogatóinak, sőt neve hallatán mint hívószó az átlagembernek is általában beugrik "Yeke-Yeke" című örökzöld sláger.

Mory Kante 1950-ben született Guineában, családja a leghíresebb griot (énekmondó) família, apja a griot-ok vezetője. Gyermekkorában első hangszerként a balafonon kezdett tanulni játszani, később a hárfaszerű korán, majd gitáron. Tinédzser éveiben erősen hatott rá a kubai és a rock zene, valamint a jazz.

1971-ben csatlakozott korának legnépszerűbb nyugat-afrikai zenekarához, a Rail Bandhez mint gitáros és balafonos, 1973-ban az együttesből távozó Salif Keita utódjaként vált a zenekar énekesévé. 1984-ben Párizsban telepedett le, és rövid időn belül az európai fesztiválok keresett szereplője lett. 1987-ben írta Yeke-Yeke című átütő sikert aratott dalát, mely megnyitotta számára a világhírhez vezető utat.

Mory Kante a Yeke-Yeke sikere után világkörüli turnéra indult, mely gyakorlatilag tizenöt éve megszakítások nélkül tart. A művész zenei pályafutásával párhuzamosan az Éhező Világ Alapítvány nagykövete is, sokat tesz afrikai honfitársai életéért. Napjaink egyik legnagyobb hatású, világszerte ismert afrikai world music sztárja, tíztagú zenekarával december 8-án ad hangversenyt a Millenáris Teátrumban.

December 8. 20 óra, Millenáris Teátrum
Bp., II. Fény u. 20-22. Tel.: 438-5335, 438-5312.
Jegyár: 4.000 Ft