Ledózerolják Moszkva építészeti örökségét

2007.05.15. 15:21
Történelmi jelentőségű házak és épületek százait rombolták le Moszkvában az utóbbi években. Jurij Luzskov polgármester városrekonstrukciós programja ízléstelen makettépületekkel és reprodukciókkal helyettesíti az orosz főváros építészeti örökségét. Nemzetközi jelentés taglalja a városkép romlását, a korrupciót és a luxusgettók terjedését.

Az utóbbi öt évben megközelítőleg ezer történelmi építményt, köztük kétszáz emlékművet pusztítottak el az orosz fővárosban, figyelmeztet a Moszkva öröksége válsághelyzetben című jelentés, melyet két szervezet, a Moscow Architecture Preservation Society (Moszkva Építészetvédelmi Társasága) és a Save Europe's Heritage (Mentsük meg Európa örökségét) készített, és amelyet Vlagyimir Putyinnak is továbbítani fognak.

Luxusfeleségek, ízléstelenség, korrupció

Az orosz és brit szakértők szerint Moszkva rendkívül színes és változatos városképét, melyben a szecessziós épületektől a sztálini monstrumokig szinte minden megtalálható, Jurij Luzskov főpolgármester tevékenységének következtében "gazdagok luxusgettói" árasztották el, melyek leginkább az "oligarchák Gucci-táskás feleségeihez" illenek, írja a Guardian. A jelentés azt is megemlíti, hogy bár az orosz örökségvédelmi törvények egyértelműek, a korrupt hivatalnokrendszer rendszeresen szemet huny fölöttük, számos történelmi jelentőségű építmény pedig rejtélyes módon "leégett", helyére pedig gyakran az eredeti másolata épült.

"Már semmi sem szent" - írja a jelentés előszavában Marcus Binney, a Save Europe elnöke - "Moszkva könnyen kirakatvárossá válhat, ami egyenlő Moszkva nagy múltjának sárba tiprásával. Széles körben elterjedt nézet, hogy egy klasszikus épület új verziója van olyan jó, ha nem jobb, mint az eredeti. Az eredetiség eszménye elveszett."

Moszkva nem tanult az európai fővárosok példájából

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy bár Európában több pozitív példa is van a fővárosok történelmi központjainak rekonstrukciójára (például a londoni Covent Garden vagy a Smithfield piac, illetve Stockholm és Koppenhága kikötői), Moszkva nem követi azokat.

Nagy Katalin befejezetlen 18. századi palotáját, a Csaricsijnót, mely eddig egy dél-moszkvai park történelmi látványossága volt, Luzskov tavaly szakszerűtlen restaurációs módszerekkel és túlnyomórészt beton felhasználásával fejezte be. Több 17. századi ház - melyek közül a Proszpekt Mira 3. szám alatti lakosai annak idején Dosztojevszkij Ördögök című művét is ihlették -, azóta eltűnt. A lebontott régi házak helyett 2002 óta azok reprodukciói állnak.

Tervbe van véve továbbá a jellegzetesen moszkvai, Kreml melletti Moszkva Hotel, valamint a hatvanas években épült Russzija Hotel ledózerolása és újjáépítése is.

Az év elején pedig a Kreml mellől távolítottak el titokban számos kereskedőházat. "Tradicionális, festett faépületeket pusztítottak el történelmi utcákban és a folyóparton, megfosztva ezáltal a várost egyik legfestőibb elemétől" - olvasható többek között a jelentésben.

Nemzetközi visszhang, lassan őrlő malmok

Bár Oroszországban már korábban is kritizálták Moszkva rohamosan (és nem a megfelelő irányba) változó új arculatát, most először szólaltak meg az ügyben nemtetszésüket kifejező nemzetközi szakértők is. Arra a kérdésre, hogy a Putyinhoz is elküldött jelentésnek köszönhetően várható-e bármi változás az ügyben, Clementine Cecil, a Moscow Architecture Preservation Society egyik alapítója azt válaszolta, hogy "egy országban, ahol ennyire erős a bürokrácia", mindenképpen lassú folyamatra kell számítani.

A jelentés azonban néhány pozitívumot is megemlít, mint például az ortodox templomok és dómok helyreállítását, melyek közül a harmincas években többet leromboltak vagy legalábbis erősen megrongáltak.