Ismeretlen Máté Péter-dalok kerültek elő

2006.07.07. 09:47
Huszonkét évvel Máté Péter halála után Vargha Tamás zeneszerző ismeretlen felvételekre bukkant stúdiójának nagytakarítása közben. A legendás énekes halála előtt egy nappal 29 dalt énekelt és zongorázott fel, amelyekről a tragédia miatt mindenki megfeledkezett. A lemez a jövő héten kerül a boltokba.

S. Nagy István dalszövegíró és Vargha Tamás zeneszerző 23 éve adta át a kottát és a szöveget Máté Péternek, írta a Blikk. Senki sem tudta, hogy az énekes-dalszerző, aki hirtelen, 37 évesen infarktusban halt meg, halála előtt még zongorához ült, és felénekelte a számokat.

Úgy adják ki, ahogy Máté felénekelte

"Halála előtt pár hónappal kapta meg a dalokat. Amikor jött a rettenetes hír, mindenki a gyász töltötte el a szívét. nem azzal foglalkoztunk, hogy mit csinált a halála előtti napokban" - nyilatkozta a lapnak Vargha Tamás.

A zeneszerző elmondta, többször költözött már, a stúdió anyagai mindig kartondobozokba kerültek. Néhány hete nagytakarításkor azonban úgy döntött, hogy selejtezés céljával belehallgat a dobozokban rejlő felvételekbe, és így találta meg a kazettát.

S. Nagy István szövegírótól a Blikk megtudta, nem volt kérdéses, hogy "ezt a kincset azonnal ki kell adni, hogy mindenki hallhassa. Változatlanul: vokál, zenei háttér nélkül, ahogyan akkor egyedül, utoljára énekelt és játszott". A lemez a jövő héten kerül a boltokba.

A felvételről a legendás énekes özvegye sem tudott. Edit asszonyt meglepték férje utolsó dalai, de örül, hogy kiadják, mert "ez még járt neki".

150 sláger

Máté Péter 1947-ben született. Érettségi után, 1965-ben a Taxi Vállalatnál egy alkalmi együttesben énekelt, zongorázott, gitározott. Első felvételeit - az Úgy várom, jössz-e már? és a Mondd már című dalokról - 1967-ben készítette a Magyar Rádióban, érdekesség, hogy a kíséretet az Illés együttes adta. Később egy pol-beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dala, és elnyerte a legjobb férfi szólista díját is, áll a Magyar Életrajzi Lexikonban. 1968-ban a Műszaki Egyetemen megnyílt a Máté Klub.

1973-74-ben az Express-együttessel lépett fel, a drezdai slágerfesztiválon elnyerte a fődíjat. 1976-ban az írországi Castlebar Song Contesten nyert első díjat Tárd ki karjaidat című dalával. Ő hangszerelte a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát, 1984-ben Judás szerepét énekelte is. Máté Péter nagyjából 150 sláger szerzője, hat nagylemeze jelent meg. 1984-ben hunyt el.