Mr. Flynn a múzeumban

2006.02.06. 16:03
Százezer fontos kárt okozott az az angol férfi, aki Mr. Beant megszégyenítő akciót mutatott be, amikor elbotlott a saját cipőfűzőjében, legurult a lépcsőn és eltört három Csing-dinasztia korabeli vázát a cambridge-i Fitzwilliam múzeumban.

Egy brit újság megtalálta és leleplezte azt a szerencsétlen férfit, aki a Fitzwilliam múzeumban eltört három, átszámítva 36 millió forint értékű vázát. A 42 éves Nick Flynn személyazonosságát korábban a cambridge-i múzeum nem adta ki a sajtónak - írja The Guardian.

#alt#
Kínai váza a Fitzwilliam Múzeum gyűjteményéből

Mr. Bean is megirigyelné

A cambridge-i múzeum klasszicista épületében nagyszámú műkincset halmoztak fel a világ minden tájáról a Cambridge-i Egyetem oktatói és diákjai. A gyűjtemény darabjai közé tartozott három Csing-dinasztia (1644-1911) korabeli porcelánváza, a múlt hónapig.

Január 25-én azonban a 180 centiméter magas és 82 kilós Nick Flynn rájött, hogy rossz lépcsőn ment fel és megfordult, hogy visszamenjen az alsó szintre, ekkor botlott meg saját kibomlott cipőfűzőjében és vesztette el egyensúlyát. Megpróbált ugyan megkapaszkodni, de a sima márványfalon nem volt mibe, ezért legurult a lépcső végében lévő ablakpárkányig, ahol a vázákat tartották.

"Akár a dominó"

"Biztos, hogy csak az elsőt borítottam fel, de az nekiesett a másodiknak, az meg a harmadiknak, akár a dominó" - nyilatkozta Flynn. "Esküszöm, hogy véletlen volt, igazi Norman Wisdom-szerű jelenet" - utalt a hatvanas évek kétbalkezes brit komikusára.

A Csing Kang-hszi császár (1662-1722) uralma végéről származó porcelánvázák ezernyi darabra törtek. Nagy értékük ellenére a múzeum megelégedett azzal, hogy megkérte Flynnt, a közeljövőben tartózkodjék a létesítmény látogatásától.

"Nem tartunk mindent üvegvitrinben elzárva. Sajnos, ilyesmi előfordul" - nyilatkozta a múzeum egyik munkatársa, megjegyezve, hogy a vázákat negyven éve tartják a párkányon és soha, semmilyen baj nem érte őket.