Két évvel csúszik a Mátyás-templom felújítása

2007.12.18. 15:10
A 6,5 milliárdos, állami finanszírozású rekonstrukció 2012-ben fejeződik be.

Az új, még elfogadás előtt álló ütemterv szerint 2012 nyarára fejeződik be a budapesti Mátyás-templom rekonstrukciója - mondta Mátéffy Balázs, a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese.

A tulajdonosi jogokat gyakorló plébánia szerint az eredeti, 2010-es befejezési dátum részben finanszírozási, részben technikai okok miatt tarthatatlanná vált - tette hozzá.

Az új ütemterv, amelyet még nem vezettek át a szerződésbe, valószínűleg a finanszírozásban is változást jelent majd, hiszen minden év csúszás emelheti az összeget anélkül, hogy a beruházások köre bővülne - mutatott rá Mátéffy Balázs.

Közlése szerint a jövő évben is a külső munkálatok zajlanak majd, így a templomi életben komoly változások nem történnek még. Februárban döntenek arról, hogy a szinte már veszélyessé vált templomtorony restaurálását milyen technológiával végezzék. A kövek különleges vegyszeres megerősítését kipróbálták, a laboreredményeket analizálták, így most már a beruházó és kivitelező dönt arról, hogy a kőcsere helyett ezt az eredeti szerződésben nem szereplő megoldást választják-e.

A vegyszeres megerősítés egyébként nagyságrendileg nem befolyásolja a költségeket - jegyezte meg Mátéffy Balázs. A torony körül azonban továbbra is marad az állvány, sőt magasítják is azt a toronysisak szintjéig. A torony statikai állapota miatt a külső burkolóköveket önállóan álló állványzatról restaurálják majd. A torony stabilizálását belülről végzik, akár vegyszeres kezeléssel, akár kőcserével történik az.

Befalazott ablakok

A torony ablakai - statikai okok miatt - továbbra is befalazva maradnak, ez azonban nem egyedülálló a templom életében, a barokk korban ugyanis azokat több évtizedre befalazták. Ezúttal azonban csak a munkák befejezéséig áll a belső téglafal. Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a jövő év folyamán fejeződik be a tető rekonstrukciója. Jelenleg igen látványosan halad a Zsolnay-féle mázas tetőcserepek cseréje, amelynek során 150 ezer új, a Zsolnay-gyárban készült cseréppel fedik be a templom tetejét.

A kőhomlokzatok idén kezdődött felújítása szintén folytatódik 2008-ban, a középkori elemeket tartalmazó Mária-kapu, a XIX. századi faragott köveket magában rejtő Gara-kápolna, valamint a harangtorony felújítását azonban kiemelt restaurátori feladatként kezelik. Az engedélyeztetést is igénylő feladat egyelőre nincs folyamatban, várhatóan csak 2009-ben várható eredmény ezen a területen.

A templom belsejében végzendő munkák a tervek szerint a legkorábban csak 2008 utolsó hónapjaiban, a két múzeumteremben és a kóruskarzaton kezdődhetnek el.

A Mátyás-templom három új és három felújítandó harangjáról szólva Mátéffy Balázs elmondta: a mintegy 50 millió forintos költséget a plébánia nem tudta vállalni, ezért uniós pályázatot céloztak meg ennek finanszírozására. A norvég kiírású tender döntésére még várnak - jelezte.

A Mátyás-templom rekonstrukciójának költsége a tervek szerint 6,439 milliárd forintot tesz ki, amelynek túlnyomó részét az állam fedezi. Az épület teljes körű helyreállítása mellett az orgonák, az ólomablak üvegek, az oltárok, a berendezési tárgyak és a történelmi zászlók restaurálását is magában foglaló munkálatokat a Reneszánsz Kőfaragó Rt. és a Magyar Építő Rt. végzi.