Megkerült a Sikoly

2006.09.01. 10:01
A norvég rendőrség megtalálta Munch két éve ellopott két világhírű képét, a Sikolyt és a Madonnát, ráadásul jobb állapotban, mint remélte. Egy korábbi norvégiai rablás elítéltje a közelmúltban állítólag enyhébb ítéletért cserébe felajánlotta, hogy információkat szolgáltat a képek hollétéről.

A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, a Sikolyt és a Madonnát. Mindkét műalkotásra jobb állapotban bukkantak rá a hatóságok, mint valaha remélték, írta az MTI. A rendőrök száz százalékig biztosak benne, hogy az eredetikre bukkantak rá, idézte a BBC a sajtótájékoztatón elhangzottakat.


Örül a nyomozó és a kurátor

A két képet 2004. augusztus 22-én fényes nappal lopta el az oslói Munch Múzeumból két maszkos fegyveres. A bűnözők egyike fegyvert fogott az oslói múzeum munkatársaira, míg társai leemelték a falról a kiszemelt képeket, és kerettel együtt elrabolták. Ezek a festmények voltak a múzeum legértékesebb műtárgyai. A feketébe öltözött rablók egy szomszédos utcában járó motorral várakozó Audi A6-ossal elmenekültek a helyszínről, a norvég rendőrség hajtóvadászatot indított utánuk, gyakorlatilag lezárva a fővárost. A rablásnak sok szemtanúja volt, a múzeum látogatói közül többeket borzasztóan megrémített a váratlan esemény, egy nőt sokkos állapotban szállítottak kórházba.

Egyfolytában ellopják

A tetteseket elfogták, és egy oslói bíróság idén májusban elítélte az ügy három vádlottját. Bjoern Hoen hét évett kapott a rablás megtervezéséért, Petter Tharaldsen nyolc évet, amiért vezette a kocsit, Petter Rosenvingét pedig négy évre ítélték, mert ő biztosította a járművet, írta a BBC. Hoennek és Tharaldsennek ezen felül 24 milliárd forintnak megfelelő kártérítést kell fizetniük. A testület három vádlott ügyében felmentő ítéletet hozott.

A képek hollétére azonban egészen mostanáig nem derült fény. Egy másik, négy hónappal korábbi norvégiai rablás elítéltje, David Tosca azonban nemrég állítólag felajánlotta, hogy információkat ad a képek hollétéről, ha a rövidesen esedékes fellebbviteli perében az első fokúnál enyhébb büntetést szabnak ki rá. Munch expresszionista remekműve egyébként nem sokáig volt látható a múzeumban, ugyanis tíz évvel ezelőtt is ellopták, és csupán 2004 nyarának elején, a mostani lopás előtt három hónappal került elő.

Kétmillió csokigolyó


A Sikoly

A festményekre alig egy héttel azután bukkant a rendőrség, hogy az M&M's cukorkák gyártója (Masterfoods) sajátos felajánlással toldotta meg a nyomravezetői díjat: kétmillió darab étcsokis M&M's cukorkát ajánlott annak, aki információt szolgáltat a képekről. A cég ezt leginkább az új reklámkapmányuk részeként tette, ugyanis az új M&M's drazsékat a Sikoly című kép felhasználásával kezdték promótálni. (A reklámképen a sikoltó nő mögötti hídon egy piros drazsé ugróiskolázik.)

A cég márkaigazgatója örömét fejezte ki a képek megkerülése után, és hangsúlyozta, hogy szívesen átadják az általuk felajánlott nyomravezetői díjat. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a rendőrséghez, vagy magánszemélyhez kerül-e a jókora csokikészlet.